Schade vermeende fraude in Huizen vooralsnog voor rekening van gedupeerde cliënten en gemeenten

Door Pieter Witte (NH Gooi/GooiTV)

De schade van de vermeende grootschalige fraude door het Huizer bewindvoeringskantoor Bewindvoering ’t Gooi, lijkt vooralsnog voor rekening te komen van de gedupeerde cliënten en de gemeenten. Er is een hoop schade, onder meer door de noodgedwongen overstapkosten naar een ander kantoor. 

De fraude door de directeur van het Huizer bewindvoeringskantoor kwam afgelopen april voor het eerst aan het licht. De directeur zou geld van mensen die onder bewindvoering stonden bij het kantoor verduisterd hebben door het over te maken naar eigen rekeningen.

Branchevereniging Horus werd direct gewaarschuwd en deze heeft als onmiddellijke sanctie het lid heeft geroyeerd.

Schade voor cliënten 

Voor de driehonderd cliënten en zes medewerkers van Bewindvoering ’t Gooi was het een zure appel om doorheen te bijten. Vooral de eerste groep bleef zitten met de schade. Zij moesten allemaal ‘verhuisd’ worden naar een ander kantoor, iets wat overstapkosten met zich meebracht. Deze kosten waren aanzienlijk: per ‘dossier’ kostte dit tussen de 700 en de 1.300 euro.

Als iemand die onder bewindvoering staat het bedrag niet kan ophoesten, dan betaalt de gemeente deze kosten uit het potje ‘bijzondere bijstand’. Afhankelijk van waar de cliënt woont, kost het de betreffende gemeente duizenden euro’s.

Schade voor gemeenten in de tonnen

Michel van den Berg, woordvoerder bij de gemeente Huizen, zegt dat de regeling bijzondere bijstand daar ook voor bedoeld is: voor extra – noodgedwongen – kosten, terwijl je te weinig inkomen hebt. Ongeacht de reden van die noodgedwongen kosten.

Grof gezegd kost het dus wel tonnen voor de diverse gemeenten bij elkaar om alle driehonderd mensen naar een ander kantoor over te zetten.

Aangifte

Voorlopig is het aan de slachtoffers zelf om aangifte te doen en om te zorgen dat zij het geld kunnen verhalen bij de verdachte directeur.

De kans dat iemand, die onder bewindvoering staat of inkomensbeheer nodig heeft, een procedure gaat starten om eigen geld, laat staan geld van de gemeente, terug te vorderen is gering. Voor de meesten binnen deze kwetsbare groepen is het al belangrijk dat het dagelijks leven kan doordraaien.

Om zo weinig mogelijk in dat dagelijkse leven te laten veranderen, namen de bewindvoerders allemaal hun eigen dossier mee naar een ander kantoor – de rechtbank had hiervoor 300 beschikkingen afgegeven – en zorgden ze dat alles in nieuwe systemen kwam en dat bijvoorbeeld betalingen door konden gaan.

Eerst meer duidelijkheid

Een aantal oud-medewerkers van Bewindvoering ’t Gooi is overgestapt naar andere bedrijven. Het gaat onder meer om Balans Gooi & Vechtstreek, maar ook naar bijvoorbeeld HBCM Laren. Nico Loogman, eigenaar van Balans, wil niet reageren op de hele kwestie. Hij vindt dat er ‘eerst meer duidelijkheid’ moet komen.

Desgevraagd geeft Loogman wel toe dat deze zaak de branche als geheel geen goed doet. Een oud-medewerker die nu voor HBCM Laren werkt, wil ook niet reageren. Zij zegt dat de hele kwestie zo’n impact op haar heeft gehad dat ze er niets meer mee te maken wil hebben.

Geld terugvorderen?

Door de onverwachte drukte en administratieve rompslomp die de overstap met zich meebracht, hadden de oud-werknemers nog geen tijd gehad na te denken over het doen van aangifte tegen hun voormalig werkgever, iets dat wel nodig is om de schade die cliënten opliepen te kunnen verhalen.

Omdat de gemeente zegt geen inzicht te hebben in de reden waarom alle driehonderd cliënten zo plotseling van kantoor moesten wisselen, gaat ook zij geen aangifte doen.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.