Rechter beslist: Laren mag veelbesproken vijver op Brink uitgraven

Door Daan Visser

De gemeente Laren mag morgen beginnen met het uitgraven van de Coeswaerde, de bekende spiegelvijver op de Brink in Laren. Dat heeft de rechter bepaald. Tegenstanders van deze verbouwing probeerden dit tegen te houden. Dat is dus niet gelukt. Toch laten ze het er niet bij zitten en zien ze andere manieren om de omstreden verbouwing tegen te gaan. 

Laren voert al jaren een strijd tegen wateroverlast. Bij zware regenbuien lopen kelders van winkels en huizen rond de Brink vol en stijgt het waterpeil van de Coeswaerde. 

De tegenstanders van het vijverplan stapten naar de rechter nadat er al langer veel gedoe was om het plan. 

Door de bekende vijver op de Brink aan te pakken en te verbouwen tot een zogenoemde ‘natuurlijke vijver’, kan overtollig regenwater beter worden opgevangen. Dat moet vervolgens op een natuurlijke manier wegvloeien en wateroverlast voorkomen. De gemeenteraad gaf hiervoor uiteindelijk groen licht, nadat er eerder al veel protest was tegen een eerder plan voor de vijver. 

Nog steeds zit niet iedereen te wachten op de verbouwing van de bekende vijver. Afgelopen najaar begonnen twee Laarders hun petitie om de vijververbouwing tegen te gaan. De verbouwing zou ten koste gaan van het beschermde dorpsgezicht en zelfs de economie van het dorp.

De petitie werd ruim 2.200 keer ondertekend en overhandigd, maar de gemeente besloot uiteindelijk de petitie naast zich neer te leggen. De aanleg van deze nieuwe vijver is in hun ogen simpelweg te belangrijk. Dus stapten de tegenstanders naar de rechtbank, om naar eigen zeggen ‘de pauzeknop in te drukken’. 

Kous niet af

De rechter heeft dus vooralsnog geen stokje voor het plan gestoken. De rechter oordeelt dat de opgerichte stichting met een duur woord ‘niet-ontvankelijk’ is. Dat houdt dat de tegenstanders niet aan de formele eisen voldoen. 

Toch is de kous voor de tegenstanders nog niet af. Een van de twee petitiestarters, Jeroen ten Kroode, ziet wel degelijk ‘juridische handvaten.’ Zo heeft hij samen met één van de andere tegenstanders van de vijververbouwing al snel bezwaar aangetekend en in de uitspraak wordt de gemeente wel op de vingers getikt. 

Zo is de vijver op zichzelf geen monument maar is het wel onderdeel van het beschermde dorpsgezicht, dat wel een Rijksmomument is. De gemeente stelt het belang om de vijver te verbouwen groter is dan het feit dat de vijver een onderdeel van een monument is. Maar volgens de rechter is de motivering hiervoor gebrekkig. De gemeente zal dit tijdens de bezwaarprocedure beter moeten uitleggen.

“De gemeente mag dan wel beginnen met de verbouwing, maar het is de vraag of ze dat gaan doen”, zo leest Ten Kroode de gevolgen van de uitspraak. “Het is de vraag of de gemeente het risico neemt om nu al te beginnen met uitgraven terwijl de bezwaarprocedure nog loopt”.

NH heeft de gemeente om een reactie gevraagd, maar heeft nog geen antwoord gekregen. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.