Tegen de bewindvoerder uit Huizen, die geld van rekeningen van zijn cliënten zou hebben doorgesluisd, is door de rechtbank Midden-Nederland aangifte van fraude gedaan bij het Openbaar Ministerie. Of er ook nog aangifte gedaan gaat worden door bewindvoerders is niet duidelijk maar een particuliere betrokkene doet dat wel.
De rechtbank Midden-Nederland heeft op 21 maart van dit jaar aangifte gedaan tegen de oud-directeur van Bewindvoering ’t Gooi, nadat “ernstige onregelmatigheden” waren ontdekt. De rechtbank heeft toezicht op zulk bewind, wanneer een bewindvoerder in opdracht van de rechtbank geldzaken van cliënten beheert.
De oud-bewindvoerder was ook werkzaam als budgetbeheerder, cliënten laten dan op vrijwillige basis hun geldzaken beheren, maar hierop wordt door de rechtbank geen toezicht gehouden. Het is op dit moment niet duidelijk of ook die cliënten benadeeld zijn.
Grove tekortkomingen
Er waren grove tekortkomingen door de rechtbank geconstateerd in het financiële beheer door de betreffende Huizer bewindvoerder. Na de ontdekking van de onregelmatigheden heeft de rechtbank de bewindvoerder met onmiddellijke ingang verboden om financiële handelingen te doen namens zijn cliënten.
Dit werd gedaan om de belangen van de cliënten van het betreffende kantoor te beschermen. Binnen twee weken zijn vervolgens alle ongeveer 300 cliënten van het bewindvoeringskantoor toegewezen aan andere bewindvoerders.
De Huizer bewindvoerder behandelde van de 300 dossiers er zo’n negentig zelf. De andere medewerkers van het kantoor waren verantwoordelijk voor de overige ruim 200 dossiers. De rechtbank benadrukt dat er tegen deze medewerkers geen verdenkingen zijn ontstaan.
Omdat het kantoor in Huizen onder de vennootschap viel van de sjoemelende bewindvoerder moesten wel alle zaken daar weggehaald worden. In vier dossiers van de bewindvoerder zijn onregelmatigheden ontdekt. Het gaat in die vier dossiers om ongeveer 13.000 euro aan verduisterd geld.
Geld terugbetaald
In drie van de vier dossiers is ruim 11.000 euro terugbetaald door de oud-bewindvoerder. Aan de nieuwe bewindvoerders is door de rechtbank gevraagd om te checken of hun dossiers kloppen en om eventuele onregelmatigheden aan de rechtbank door te geven.