Radiogeschiedenis te bewonderen tijdens Dutch Media Week

Door Daan Bakker

Beeld & Geluid exposeert de originele mengtafel uit de ‘Hilversum 3’ radiostudio in het centrum van Hilversum tijdens deze Dutch Media Week. Het topstuk uit de Beeld & Geluid mediacollectie wordt deze week bediend door de grootste sterren uit de Nederlandse radiogeschiedenis.

De mengtafel is gebruikt van 1975 tot 1987 om alle radioprogramma’s van Hilversum 3 op uit te zenden. De tafel stond eerst op het Muziekpaviljoen op het Media Park, naast Beeld & Geluid. Het is nu onderdeel van de Beeld & Geluid mediacollectie.

Het museumstuk wordt deze week bediend door Nederlandse radio iconen. Ad Roland, Jan-Willem Roodbeen en Gerard Ekdom om een paar te noemen.

Het stukje radiogeschiedenis maakt veel los bij radioliefhebbers. Ad Roland, die voor het eerst sinds 1988 weer achter de knoppen plaats neemt, vindt het fantastisch om terug te zijn. Toch moet hij wennen. “De tijd komt weer terug, maar het is wel een uitdaging!”

Ook huidige radiogrootheden zullen teruggaan in de tijd. Dat geldt ook voor Radio 2 DJ Jan-Willem Roodbeen. Morgen is de eerste keer dat hij achter de antieke draaitafel plaats gaat nemen. “De mannen bij wie ik op de schouder sta, staan op de schouders van de mannen die op deze tafel werkten. Het is de magie en de historie die er aan vastkleeft, dat maakt het zo bijzonder.”

Open voor publiek

De studio bevindt zich in winkelpassage de Gooische Brink in het centrum van Hilversum en is open voor publiek. Er wordt de hele week uitgezonden op 192Radio (internet) én dit jaar is de uitzending van 16.00 tot 18.00 uur ook te horen op Vintage Veronica (DAB+ en internet).

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.