Pro-Palestina demonstranten demonsteren tegen ‘wapenhandel’ van Huizer bedrijf

Door Eva Doesborgh

“Israël bombardeert, Thales profiteert”, galmt vandaag door de straten van Huizen heen. Zo’n veertig actievoerders van Extinction Rebellion hebben Thales bezet. Dat bedrijf werkt in de defensie-industrie en is volgens de actievoerders daardoor betrokken bij de oorlog tussen Israël en Hamas. De actievoerders zitten nog steeds vastgeketend aan de hekken bij de uitgangen. “Hier blijven we zitten tot Thales stopt met het leveren van wapens aan Israël”, zeggen ze.

De actiegroep zegt dat Thales medeverantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden die Israël zou plegen in de Palestijnse gebieden. “Ze werken samen met verschillende Israëlische wapenproducenten en leveren onderdelen die worden gebruikt tegen de Palestijnen”, zegt woordvoerder Benjamin Baars. “We kunnen niet accepteren dat Thales winst maakt op moord.”

De Huizer vestiging is niet de enige vestiging die vandaag wordt bezet. Er wordt ook gedemonstreerd in Hengelo, Delft en Breda. De actie is onderdeel van een lange reeks van internationale acties tegen de Thales Group, waaronder in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, Schotland en België.

Geen leveringen, personeel kan niet weg

Ook Huizen is nu dus aan de beurt. Vastgeketend aan twee andere actievoerders zit de Hilversumse Flora in kleermakerszit vast aan de toegangspoort van het Thales-gebouw. “We hebben alle poorten afgesloten zodat er hier geen leveringen kunnen plaatsvinden die bijdragen aan de genocide in Gaza”, vertelt ze. 

De actie raakt niet alleen de leveringen, ook de werknemers van Thales kunnen nu niet meer met hun auto het terrein verlaten. “Hierdoor kunnen zij ook nadenken waarom ze werken voor een bedrijf dat wapens produceert voor Israël en daarmee samenwerkt. En als dat ze boos maakt, so be it“, zegt de Hilversumse resoluut.

Tekst gaat door onder de foto.

Aandacht van buurtbewoners

Verschillende buurtbewoners zijn komen kijken, nadat ze de actievoerders vanuit hun huis konden horen schreeuwen. “Wat een onzin”, zegt een man geïrriteerd. “Tuurlijk is het niet goed wat er gebeurt in de oorlog, maar met zo’n actie schiet je helemaal niks op.”

Enkele momenten later komt een zwarte auto aangereden met daarin twee jongens van zo’n twintig jaar. Met een grote lach op hun gezicht stappen ze uit. “Lekker bezig, jongens”, schreeuwen ze. De twee lopen richting de poort en komen in een discussie terecht met de kritische buurtbewoner. De politie haalt de drie snel uit elkaar. 

Onduidelijk hoe lang actie duurt

Burgemeester Niek Meijer van Huizen nam vanmiddag ook poolshoogte. De burgemeester stelde de actievoerders voor om in gesprek te gaan met Thales, maar dat gesprek is er nog niet geweest. “En daarom blijven we gewoon zitten waar we zitten”, zegt de woordvoerder van de actievoerders.

Hoe lang de actie blijft voortduren is daarom niet bekend.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.