Politieke vragen GroenLinks na het afsteken van vuurwerk door voetbalclubs tijdens broedseizoen

Door Ingmar Meijer

SV Huizen en Zuidvogels zijn zaterdag (nog) geen kampioen geworden, maar beide verenigingen besloten wel vuurwerk af te steken. Dat laatste is slecht gevallen bij de fractie van GroenLinks. De voetbalclubs hadden dat helemaal niet mogen doen, omdat het broedseizoen al lang en breed begonnen is. Dat heeft nu geleid tot politieke vragen.

S.V. Huizen en Zuidvogels spelen allebei op sportpark De Wolfskamer. Hun thuishaven grenst direct aan de Naarder Eng en dat is beschermd natuurgebied. Dat beide clubs zaterdag vuurwerk afstaken is wat betreft GroenLinks-raadslid Marian van den Berge een gotspe. In de periode van 1 maart tot 1 augustus mag er in Noord-Holland geen vuurwerk worden afgestoken vanwege het broedseizoen.

Geen feest

Daar komt volgens de politica nog eens bij dat zowel Huizen als Zuidvogels helemaal geen reden had om een feestje te vieren. Hoewel beide hoofdmachten afgelopen zaterdag kampioen konden worden, ging dat ook in beide gevallen niet door.

Vierde divisionist Huizen kwam niet verder dan 1-1 tegen SJC. De rood-groene buren, die in de eerste klasse spelen, kwamen tegen De Meern tot hetzelfde resultaat. Voor beide teams was dat niet genoeg. 

Duidelijk maken

Van den Berge wil nu opheldering hebben van het college van burgemeester en wethouders. Zij roept de bestuurders onder andere op om de Huizer voetbalclubs duidelijk te maken dat deze vuurwerkpraktijken niet zijn toegestaan tijdens het broedseizoen.

Daarnaast wil het GroenLinks-raadslid van het college weten of zij het kwalijke zaak vinden om een vuurwerk pal naast een beschermd natuurgebied af te steken. Volgende week donderdag volgende antwoorden op haar vragen tijdens de raadsvergadering.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.