Politieke chaos Wijdemeren wordt alsmaar groter: bijna niemand wil coalitie nog helpen

De politieke chaos in Wijdemeren wordt met de week groter. De coalitie van De Lokale Partij (DLP) en VVD verliest nu wéér een raadslid en heeft nog maar acht van de negentien zetels. De twee partijen onderzoeken al een tijd hoe zij de coalitie kunnen aanvullen om die weer ‘breed en stabiel’ te maken, maar dat lijkt mislukt: bijna niemand wil nog meedoen. 

Het rommelt al veel langer in Wijdemeren. Met het opstappen van DLP-raadslid Marjan Pronk – Ligthart begin deze week naar de ChristenUnie is het zeker dat de twee coalitiepartijen geen meerderheid meer gaan krijgen in de gemeenteraad. De coalitie had al een minderheid, maar met acht zetels tegen elf van de oppositie wordt het wel erg lastig.

Pronk zegt uit politieke en persoonlijke overweging uit de fractie van DLP te zijn gestapt. Op de website van haar nieuwe politieke partij zegt ze de beslissing ‘met pijn in het hart te hebben genomen’, maar ze geeft aan dat ze zich niet meer kan vinden in de manier van samenwerken en de politieke stijl van haar oude partij.

Niet de eerste 

Het vertrek van Pronk betekent dat de grote winnaar van de laatste gemeenteraadsverkiezingen al haar tweede raadslid ziet vertrekken. Nog geen jaar geleden stapte ook Olivier Goetheer al op om als zelfstandige fractie verder te gaan. De DLP heeft nu nog maar zes van haar acht zetels over. 

Twee maanden eerder verloren DLP en VVD ook al PvdA-GroenLinks als coalitiegenoot en daarmee ook twee zetels van hun meerderheid. Voor PvdA-GroenLinks was er een ‘onhoudbare situatie’ ontstaan. Dat was ook het moment dat Wijdemeren onder verscherpt toezicht van de provincie stond en flink moest sleutelen aan de financiën. Om het huishoudboekje weer op orde te krijgen waren er rigoureuze maatregelen nodig.

Geen meerderheid

DLP en VVD hebben sinds september vorig jaar een minderheid in de raad. Dat is flink schipperen. De coalitie probeert al een aantal maanden steeds andere meerderheden te zoeken voor hun voorstellen, maar ze trokken eerder dit jaar al de conclusie dat ze zo niet verder willen tot eind 2026, want het besturen van de gemeente is zo niet goed te doen. 

Sinds eind mei bekijken DLP en VVD of één van de andere partijen zich wil aansluiten om weer een meerderheid te krijgen. Vooralsnog lijkt geen enkele partij hier wat voor te voelen.

Een kleine opsomming: een terugkeer van PvdA-GL in de coalitie is nog geen jaar na dato niet logisch en ook ongeloofwaardig. CDA, CU en Dorpsbelangen hebben inmiddels ook nee gezegd. Alleen D66 dat één zetel heeft, heeft nog geen antwoord gegeven. 

Een nieuwkomer in de coalitie zal weinig ruimte krijgen om nieuwe voorstellen te doen of de koers aan te passen. Het gemeentebestuur is immers al twee jaar op weg. Veel zaken zijn al in gang gezet. Daar komt nog eens bij dat de financiële situatie van Wijdemeren ook weinig nieuwe plannen toestaat. Wel zou een nieuwe partij een wethouder mogen leveren, maar dat lijkt niet aantrekkelijk genoeg. 

Ander moet verantwoordelijkheid nemen

Daar staat wel tegenover dat alle partijen het belangrijk vinden dat Wijdemeren tot aan de beoogde fusie met Hilversum per 2027, een sterk bestuur heeft. Dat is niet alleen noodzakelijk, maar moet ook zorgen voor meer werkplezier op het gemeentehuis. Met een sterk bestuur kunnen de ambtenaren hun werk efficiënter doen. 

Het probleem is alleen dat tot nu toe alle partijen vinden dat een ander de verantwoordelijkheid maar moet nemen. Een oplossing is nog ver weg.

Het is al met al het zoveelste hoofdstuk in de Wijdemeerse politieke chaos van de afgelopen twee jaar. Niet alleen in de gemeenteraad is het onrustig met overstappers en een coalitie die met een minderheid te dealen heeft, ook op bestuurlijk vlak is de laatste periode instabiel. In twee jaar tijd zijn er vier wethouders versleten en is Mark Verheijen al de derde (waarnemend) burgemeester.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.