Patatje in de snackbar op je eigen bord? Wegwerpplastic vanaf juli duurder

Door Rosanne van Veen

Vanaf 1 juli moeten snackbareigenaren, tot de voorraad plastic op is, plastic wegwerpbordjes en -bestek in rekening brengen. Tegelijkertijd moeten ze een milieuvriendelijke optie aanbieden. Dat kan volgens de overheid op twee manieren: ondernemers vullen het bakje dat de klant zelf meebrengt of doen het in een bakje dat je weer terug kunt brengen. Zitten die ondernemers daarop te wachten?

Snackbareigenaren hebben begrip voor het afschaffen van plastic, maar het brengt wel extra kosten en werk met zich mee. Bovendien komt het bovenop de gestegen energie- en productprijzen; zo werd de olie drie keer duurder dan voor de energiestijging en melk voor softijs bijna twee keer zo duur. “Maar je kan een softijsje niet twee keer zo duur maken”, aldus snackbareigenaar Ivan Harderwijk uit Amstelveen. “Die papieren en suikerrieten bakjes zijn duurder, groter van formaat en moeilijker aan te komen.” 

Extra op de bon 

Hoeveel moet zo’n duurzaam frietbakje dan kosten? Snackbareigenaar Ed Zuurbier uit  Haarlem vindt dat lastig. Hij biedt tot de voorraad aan plastic op is, zijn snacks voor dezelfde prijs aan en vermeldt erbij dat het inclusief plastic is. “Ja, de suikerrieten bakjes zijn duurder, dus dan gaat er wel iets op de prijs. Maar niet te veel, want ik wil geen ontevreden klanten. Het zal centenwerk worden”, licht hij toe.

 

Ivan Harderwijk heeft geen idee hoe hij dat moet gaan berekenen. “Moet ik dan in alle drukte de bon gaan checken en overal een paar cent bij optellen? Dat is echt onwerkbaar.”

Eigen servies mee

Wie z’n favoriete snack niet meer van of met plastic wil eten, kan z’n eigen servies meenemen. Zuurbier staat er niet raar van te kijken als dat zaterdag gebeurt. “Ja, dat kan natuurlijk. Daar spelen we gewoon op in, het is niet anders.”

Snackbareigenaar Mark Idema uit Bussum ziet dat niet zitten vanwege hygiënische redenen. “Ik weet niet wat er met dat servies gebeurd is, misschien heeft de hond er wel uit gedronken of heb je je voeten erin gewassen. Sommige klanten komen al met hun eigen tas binnen, waar we dan de bestelling in moeten doen. Daar zitten we eigenlijk ook niet op te wachten. Die is al vaker gebruikt, er hebben misschien statiegeldflesjes ingezeten of de tas heeft op de grond gestaan.” 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.