Pas op: bij deze spoorwegovergangen in ’t Gooi kan je vanaf nu geflitst worden

Door Noor van Scherpenzeel

In gemeente Gooise Meren zijn vanaf vandaag nieuwe flitspalen actief. Ze staan bij vier spoorwegovergangen in Bussum. Het zijn de eerste van zo’n veertig flitscamera’s die ProRail door het hele land wil plaatsen. Volgens Harro Homan van ProRail zijn ze hard nodig: “We zien het nog te vaak misgaan.”

De afgelopen tijd zijn de camera’s getest. Toen bleek dat per week ruim driehonderdvijftig weggebruikers door de rode lichten reden of soms snel nog onder de dalende slagbomen sjeesden. Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail: “Het gaat hier in Bussum vaak bijna fout. We krijgen veel meldingen van machinisten die gevaarlijk gedrag rapporteren en dat is voor hen iedere keer weer een enorme schrik.”

Volgens Homan is het van groot belang om de camera’s bij de spoorwegovergangen te plaatsen om de verkeersveiligheid te vergroten. “Vaak denken mensen: ik kan er nog wel even snel doorheen, de trein is nog ver weg. Ze zien daarom niet in hoe gevaarlijk het is. Maar er kan ook van een andere kant een trein komen, of er komt meteen een trein achteraan. Het is daarom echt belangrijk dat mensen stoppen wanneer de lichten gaan knipperen.”

De eerste overtredingen zijn vandaag al gemaakt. Bij een korte inventarisatie die NH deed, gingen meerdere weggebruikers de mist in. Tekst loopt door onder de video.

Wethouder Mark Marshall van Gooise Meren is ook blij dat de flitspalen er nu zijn. “We zien dat Bussum een drukbevolkte kern heeft waar heel veel treinen doorheen gaan. Elke twee minuten komt er eentje langs. We hebben in het verleden een aantal incidenten gehad, die op één na gelukkig allemaal nét goed zijn afgelopen. Dat laat wel zien dat er iets moet gebeuren.”

Behoorlijke boete

Een boete voor zo’n overtreding is niet mis: automobilisten, motorrijders en vrachtwagens betalen maximaal driehonderd euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding rekenen op een sanctie van 210 euro. Dat geld gaat via het Openbaar Ministerie naar de Staat. Wethouder Marshall: “We hopen dat de Staat hiermee meer gaat investeren in de verkeersveiligheid.”

Voor mensen die niet zo schrikken van deze boete en tóch in alle haast door de knipperlichten willen rijden, heeft Harro Homan een boodschap: “Doe het alsjeblieft niet. Het is ontzettend gevaarlijk. Je brengt jezelf en anderen echt in een risicovolle situatie. Dus: stop als het rode licht brandt.”

Locaties

De nieuwe flitspalen staan op de Generaal de la Reylaan, de Veerstraat, de Herenstraat en de Cort van de Lindelaan in Bussum. Binnenkort komt er nog één op de Comeniuslaan. Later dit jaar zullen in meerdere steden flitspalen bij spoorwegovergangen worden geplaatst.

In deze video van ProRail is te zien dat scooterrijders de mist in gaan, op één slimmerik na:

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.