Oppassen in Hilversum: gezonde takken vallen uit bomen door hitte en droogte

Door Erik Bootsman (NH Gooi/GooiTV)

Even opletten als je onder bomen door loopt of fietst en al helemaal als het waait: door de aanhoudende droogte en hitte bestaat de kans dat zelfs gezonde takken spontaan afbreken. De gemeente waarschuwt Hilversummers om voorzichtig te zijn en houdt bomen ook zelf extra in de gaten. 

Dat de takken van de boom afvallen is niet gek. Het verschijnsel heet ‘summer branch drop’ en is een natuurlijke manier van gezonde bomen om zich te wapenen tegen de hitte.

Boomsoorten met zwaarder hout hebben er meer last van dan andere soorten. Met name de beuk, de plataan en de eik willen nog wel eens een takje laten vallen. Dat is in Hilversum ook al een paar keer gebeurd: de afgelopen weken zijn er aan de Loosdrechtseweg en de Peerlkamplaan al spontaan takken gevallen.

Controles

Hilversum stelt 2.000 zogenaamde ‘attentiebomen’ die in de gaten worden gehouden. Ook wordt er regelmatig gesnoeid om vallende takken te voorkomen. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.