Onlangs aangelegd voedselbos al drie keer vernield

Door Amanda Algra

Het voedselbos in Huizen is pas net aangelegd en nu al meerdere keren vernield. De daders hebben piketpalen en wilgentakken uit de grond getrokken en in de sloot gegooid. De reden is nog onbekend. 

“Er is al drie keer iets gebeurd”, zegt Margot Leeuwin, initiatiefnemer van het voedselbos in Huizen. De voorspelling was dat als alles op rolletjes zou lopen, ‘in 2024 de eerste bomen en planten de grond in konden’. Maar nog voordat de eerste notenbomen geplant zijn, blijkt er weerstand voor de aanleg van het bos. 

De sloot in

“De eerste keer hadden we piketpaaltjes neergezet waar de eerste planten zouden komen. Die waren omgetrapt en zowel de paaltjes als het afzetlint waren weg. Toen dachten we nog dat het kwajongens waren”, zegt Leeuwin. Vervolgens heeft de Huizer drie weken geleden, samen met vrijwilligers, de wilgentakken in de grond gezet. Maar twee dagen later waren ook deze uit de grond getrokken en in de sloot gegooid. “We baalden enorm.”

“Er is toch iemand die dat voedselbos hier niet wil of het niet begrijpt”, wie dit zou moeten zijn zou Leeuwin niet weten. “Ik kan me voor jongeren de lol niet voorstellen van het eruit trekken van een twijgje.”

Aangifte

Na advies van de wijkagent heeft Leeuwin aangifte gedaan tegen de vandalen. “Ja, je kan er geen 24 uur per dag naast staan, dat kan simpelweg niet.”  

Binnenkort gaan de notenbomen de grond in. Om ze te beschermen komen er ook boompalen. Het idee is om deze ook bij de huidige wilgentakken neer te zetten, zodat mensen begrijpen dat het bedoeld is als boom. “We willen dit plan heel graag realiseren, en er zijn zoveel mensen die er blij van worden. Dus we gaan gewoon verder!”, aldus Leeuwin.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.