Omwonenden starten petitie om nieuw tankstation te weren: ‘Elfde in straal van twee kilometer’

Door Daan Visser & Fabian van der Gijze

Een groep bewoners van de Hilversumse wijk het Rode Dorp is een petitie gestart om de komst van een nieuw tankstation te voorkomen. Deze zou in juni geopend moeten worden op de hoek van de Loosdrechtseweg en de Bodemanstraat. De bewoners zijn onder andere bang voor verkeersoverlast. De petitie is inmiddels ruim 380 keer ondertekend. 

Samen met vijf andere omwonenden trekt Jeanne Misteli de kar in hun strijd tegen de komst van het nieuwe tankstation, dat het oude BP-station moet vervangen. Het gaat om het bedrijf TinQ wat haar intreden wil gaan doen in het oude tankstation en deze maand haar pompen opent. 

Het zestal heeft zichzelf inmiddels omgedoopt tot groep TinQ about the Future. Het meest voor de hand liggende punt van de groep is de overlast van verkeer en geluid. “Het Rode Dorp is al vrij druk. De gemeente breidt betaald parkeren in omliggende wijken uit, waardoor mensen hun auto steeds vaker bij ons in de wijk parkeren”, schetst Misteli.

Tegen het verkeer in

Daarnaast speelt ook mee dat er op de Bodemanstraat achter het tankstation een supermarkt staat, waar vrachtwagens vijf keer per dag komen lossen. De verkeersdrukte is in de ogen van de groep dus al vrij groot en de komst van nog een tankstation zal hier niet bij helpen, stelt TinQ about The Future.

“Door die supermarkt gaan mensen al vaak tegen het verkeer in op de Bodemanstraat, wat een eenrichtingsweg is. Maar met het tankstation zal dit nog vaker gebeuren. Er komt zelfs een DHL-punt, dat helpt allemaal niet.”

Wat de groep ook verbaast, is de keuze voor deze locatie. “De sublijn van onze groep is ook: ‘Elf? Wat denk je zelf!’ aangezien er in een straal van twee kilometer om deze pomp al tien andere bezinepompen zitten.

TinQ wordt dan de elfde. Belachelijk!” Als derde punt voert TinQ about The Future aan dat de gemeente Hilversum wil vergroenen, verduurzamen en leefomgevingen wil verbeteren. Dit is te lezen in de Omgevingsvisie. 

Dus besloten de bewoners een petitie op poten te zetten. Deze is inmiddels ruim 380 keer ondertekend. Maar Misteli benadrukt dat het niet alleen maar een kwestie van tegenhouden is. “Mocht het lukken om een tankstation te voorkomen, dan willen we wel met een alternatief komen voor die plek. Daar denken we nu over na.”

12 juni heeft de groep een gesprek met de gemeente.

Vergunning staat het toe

TinQ laat weten dat ze inderdaad van plan zijn om in juni dit tankstation te openen. Volgens de vergunning voor deze locatie is het voor het bedrijf dan ook toegestaan. “Maar ik snap de positie van de buurt”, laat sales-directeur Jeroen van der Marel weten aan NH. 

Dat dit het elfde tankstation in de omgeving zal worden, is voor Van der Marel geen enkel probleem. “Wij schuwen concurrentie niet. Daarbij is het voor de consument goed als wij als goedkoopste in de buurt van andere tankstations komen te zitten. Dit doen wij namelijk vaker”, legt hij uit. 

De verkeersdrukte zou volgens Van der Marel niet moeten toenemen in de wijk. “De pomp zal het meest gebruikt worden door de mensen die in de buurt wonen. Je gaat niet zeven kilometer omrijden om te tanken. Het verkeer zou dus niet moeten toenemen, want het verkeer is er al”, reageert hij. 

Dat er een DHL-punt voor pakketjes komt, zoals de omwonenden beweren, is echter nog niet duidelijk. “Onze tankstations zijn altijd onbemand en daar waar mogelijk plaatsen wij een lockersysteem.”

‘Niet om de tafel met buren’

Dat wil zeggen dat buurtbewoners hun pakketjes daar kunnen afhalen met een code die ze krijgen. Dit moet veel bezorgverkeer in de wijken verminderen. Of dit lockersysteem ook op de Hilversumse locatie komt, is niet zeker. “Maar als het mag, gaan we het zeker doen.”

Ondanks de uitspraak dat Van der Marel de buurt begrijpt, laat hij wel weten niet met de buren om de tafel te gaan zitten. “Wij voldoen aan de vergunning en leggen verantwoording af op basis van de wet- en regelgeving die er is. Als buurtbewoners zich melden, dan zullen wij altijd reageren.”

Overlast beperken

Na vragen van NH laat de gemeente weten dat ze begrijpen dat er vragen en zorgen leven bij de omwonenden. Ze zijn bekend met de petitie en gaan ‘op korte termijn in gesprek te gaan om deze zorgen aan te horen en mogelijkheden te verkennen om eventuele overlast te beperken.’ 

De gemeente laat wel weten dat het bestemmingsplan een bemand tankstation op deze plek toestaat en zich vrij kan vestigen. “Het uiteindelijke besluit om wel of niet open te gaan en exact wanneer ligt bij de uitbater”, zegt de gemeente. 

Op de vraag of het openen van een tankstation strookt met een beter milieu in de wijk antwoordt de gemeente het volgende: “Het tankstation moet voldoen aan de geldende milieueisen en dat wordt ook getoetst.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.