Omstreden Hilversummer mag na explosie gesloten woning nog niet in

Door Daan Visser

Hilversummer Youness Ouaali mag zijn door de gemeente afgegrendelde huis nog niet terug in. Dat heeft de rechter bepaald. Eerder deze maand ging er bij zijn woning in een portiekflat een explosief af, waarna de burgemeester besloot zijn woning voor drie weken te sluiten. De Hilversummer spande een kort gedaan aan, maar krijgt nu nul op het rekest.

Youness Ouaali werd opgeschrikt door een explosie bij zijn appartement aan de De Kupstraat, eerder deze maand. De politie gaat ervan uit dat de Hilversummer – die vanwege onder meer zijn vlogs nogal omstreden is – het doelwit is van de explosie.

Een paar dagen na de klap besloot de burgemeester om zijn huis te sluiten. “Een noodzakelijke stap om het gevoel van rust en veiligheid in de buurt te herstellen”, zo stelde de burgemeester. 

De Hilversummer was het daar niet mee eens en besloot naar de rechter te stappen. De zaak werd dinsdagmiddag behandeld. Youness Ouaali en zijn advocaat stellen dat de sluiting van zijn huis niet in verhouding staat met de impact die het heeft op zijn leven en dat het helemaal niet duidelijk is of de explosie ook daadwerkelijk voor hem bedoeld was. 

Noodzakelijk

Maar de rechter gaat niet mee in deze argumentatie. Volgens de rechter er wel degelijk sprake van een ernstige verstoring van de openbare orde en is de sluiting onder deze omstandigheden noodzakelijk. “Het algemene belang van handhaving van openbare orde weegt zwaarder van het belang van Ouaali om terug naar huis te kunnen”, zo luidt de uitspraak.

Ouaali gaf tijdens de zitting aan door de sluiting van zijn woning dakloos te zijn. Maar omdat de woordvoerder van de burgemeester tijdens diezelfde zitting aangeeft mee te willen denken over tijdelijk onderdak, wordt ook dit argument terzijde geschoven.

De woning blijft tot zeker volgende week gesloten. Daarna kan de burgemeester nog bepalen of de woning langer gesloten blijft. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.