OM eist twee jaar cel tegen overvaller van Hilversumse drogist

Door Amanda Algra

Justitie eist twee jaar cel, waarvan één voorwaardelijk, tegen de man die in oktober vorig jaar de Trekpleister op de Hilvertsweg in Hilversum overviel. De man legde een mes op de toonbank van de drogisterij, waarna hij de 14-jarige jongen achter de toonbank dwong geld in zijn tas te doen.

Maandagmiddag rond drie uur zou de man de Trekpleister zijn binnengelopen. Het signalement van de politie kwam al snel: de voortvluchtige man heeft een witte baard en een breed postuur. Dagenlang is de politie op zoek en op vrijdagmiddag vallen ze de woning in van de verdachte binnen.

De man bekent al snel schuld en legt een volledige verklaring af bij de politie. Hij vertelt tijdens de overval ‘zwaar onder invloed’ van cocaïne en alcohol te zijn geweest. Ook geeft hij aan zich niet veel meer te herinneren van de daad. Het bedrag, de 345 euro uit de kassa, zou zijn uitgegeven aan ’troep’; oftewel verdovende middelen.

Drugsgeld

De verdachte geeft in de rechtbank van Utrecht aan niet dagelijks deze middelen te gebruiken, maar dat op het moment dát hij dat doet het ‘enorm uit de hand kan lopen’. In die gevallen is hij, net als in de periode van de overval, dagenlang achter elkaar onder invloed. Wanneer de Officier van Justitie hem vraagt waarom hij zich niet zélf bij de politie heeft gemeld, vertelt hij dat toen de politie kwam hij ‘pas net weer nuchter was’. De man geeft aan dat hij niet dacht ermee weg te komen.

Ook zou hij door zijn gebruik enorm in de schulden zijn gekomen en in de problemen zijn gekomen, doordat hij ‘mensen in het circuit’ niet langer kon betalen. De druk zou hem te hoog zijn geworden en hij zou zonder na te denken naar de Trekpleister om de hoek zijn gelopen, met een mes op zak. Inmiddels zouden grotendeels van zijn schulden zijn opgelost, zo geeft hij aan tijdens de zitting.

Huiselijk geweld

“Dit had nooit mogen gebeuren, ik schaam mij er diep en diep voor. Als ik helder kan denken zal dit nooit weer gebeuren, écht vreselijk”, vertelt de verdachte meermaals tijdens de zitting. Ook de rechter ziet dat de man er tijdens de zitting netjes bij zit en rustig zijn verhaal doet.

Tóch vraagt de rechter zich af wat er gebeurd zijn als de 14-jarige kassamedewerker had tegengestribbeld. “Ik heb geen geweld gebruikt”, antwoord hij. Kijkend naar het strafblad is geweld namelijk een terugkomend onderwerp, waaronder een mishandeling van zijn eigen moeder een aantal jaar geleden. De man heeft al eerder de hoogste taakstraf van 240 uur uitgevoerd.

Celstraf

Justitie eist twee jaar celstraf, waarvan één voorwaardelijk, tegen de man. De officier geeft aan dat de daad een aantasting van het veiligheidsgevoel in Hilversum is geweest en dat de minderjarige jongen een trauma heeft opgelopen. Ook zou de reclassering met hem aan de slag willen. Onder voorwaarden, zoals een alcohol- en drugsverbod en een omgevingsverbod van de Trekpleister. Zelf hoopt hij op 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf, hierdoor blijft hij naar eigen zeggen ‘in de maatschappij’.

De advocaat van de verdachte benoemt nog het feit dat een 14-jarige niet achter de kassa thuishoort. “Iemand achter de kassa hoort misschien geen veertien te zijn, maar iemand achter de kassa hoort ook niet te worden overvallen.” De rechter geeft aan dat bij dit soort feiten er geen andere optie is dan een gevangenisstraf. De ernst van het feit weegt, ondanks alle omstandigheden, te zwaar.

De rechter doet over twee weken uitspraak. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.