Noord-Holland turft ooievaars tijdens jaarlijkse telling

Door Jeroen Langenhof

Dit weekend vraagt ooievaarsstichting Stork alle vogelliefhebbers om ooievaars te tellen voor de jaarlijkse wintertelling. De telling moet uitwijzen hoeveel ooievaars jaarlijks overwinteren in Noord-Holland. 

Al eeuwenlang wordt de populatie van de iconische vogel bijgehouden. Samen met Engbert van Oort van Stork proberen we op het landgoed Gooilust in ’s Graveland ons steentje bij te dragen.

De vogelaar heeft een vergeeld boekje meegenomen, daterend van begin jaren ’40 van de vorige eeuw. “Daarin staat vermeld dat eind jaren ’20, begin jaren ’30 er maar drie broedparen actief waren in Noord-Holland.” Een fractie van de populatie die tegenwoordig door de provincie vliegt.

Zo’n honderd ooievaarsnesten bezet in Noord Holland

Het aantal ooievaars is sinds de jaren ’70 fors toegenomen. Dat komt vooral doordat het beruchte landbouwgif DDT toen werd verboden. Muizen, insecten, wormen en mollen vierden feest, zij konden vrijuit voortplanten. Voor de ooievaar groeide aan het menu aanzienlijk, er was ineens meer dan genoeg te eten. Inmiddels zijn er in Noord Holland zo’n honderd ooievaarsnesten te vinden die bezet zijn door een broedpaar. 

De jaarlijkse wintertelling van dit weekend moet uitwijzen hoeveel ooievaars in Nederland overwinteren. “De afgelopen drie jaar hebben we aan de hand van de wintertellingen kunnen vaststellen dat er minder overblijven”, aldus van Oort. “Er gaan er meer op trek. In de wintermaanden is het in die warmere oorden makkelijker om voedsel te vinden.”

Even van huis

Onze poging om bij landgoed Gooilust een paar exemplaren te spotten, blijkt vruchteloos. Het ooievaarsnest, dat hoog boven het landschap uittorent, is verlaten. Van Oort heeft er niet direct een verklaring voor. “Ze zullen op een andere plek op zoek zijn naar voedsel. Landelijk zullen er wel acht- tot negenhonderd geteld worden dit weekend. Hier gaan we ze in ieder geval niet zien.” Hoeveel exemplaren er uiteindelijk dit weekend wél gesignaleerd zijn, zal de komende dagen bekend worden gemaakt. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.