Noodlijdend Wijdemeren mag weer meer: provincie heeft vertrouwen in herstelplan

Door Sjoerd Stoop

Een opsteker voor de noodlijdende gemeente Wijdemeren: de provincie heeft haar vertrouwen uitgesproken in het financiële herstelplan dat de gemeente heeft opgesteld. Dat zorgt er ook meteen voor dat de gemeente weer meer geld mag uitgeven. Als straf was het uitgavenplafond verlaagd tot zeventig procent van de begroting. 

Wijdemeren verkeert al tijden in een financiële crisis en komt miljoenen tekort op de begroting. Daar komt nog eens bij dat de gemeente onvoldoende personeel heeft om al haar zaken te bolwerken. Het slechte vooruitzicht leidde er toe dat de gemeente onder verscherpt toezicht van de provincie kwam te staan. Alle uitgaven moeten daarmee worden goedgekeurd. 

De gemeente werkte zelf ondertussen aan een herstelplan, maar dat duurde te lang. De provincie besloot daarom de gemeente Wijdemeren een straf op te leggen en het uitgavenplafond te verlagen. Daarmee kwamen onder meer wegenonderhoud in de knel. 

De ergste zorgen lijken nu voorbij, al heeft Wijdemeren nog veel werk te doen. De provincie heeft voldoende vertrouwen dat Wijdemeren met de zware maatregelen van het herstelplan de komende jaren de zaken beter op orde kan krijgen. De zwaarste maatregelen van het uitgavenplafond worden daarom opgeheven. 

Voorwaarden

Maar daar gelden wel wat voorwaarden aan: Wijdemeren moet doorgaan met haar zelf opgestelde maatregelen van het herstelplan om de begroting van 2024-2027 weer structureel sluitend te krijgen. Ook hecht de provincie er waarde aan dat Wijdemeren het proces om te gaan fuseren met een andere gemeente doorzet en volgende maand een besluit neemt over mogelijke fusiepartners. 

Verantwoordelijk wethouder Gert Zagt is tevreden met de stap. “Ik zie dit als een beloning voor het harde werken van onze organisatie aan financieel herstel”, laat hij weten. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.