Nog geen zicht op tweede plek voor ‘skaeve huse’ na succes van Hilversums daklozenwijkje

Door Petra de Beij

De zeven Gooise gemeenten zijn samen op zoek zijn naar een locatie voor een tweede ‘woonwijkje’ voor zorgmijdende daklozen die voor overlast zorgen in woonwijken. Hilversum heeft al zo’n woongemeenschap: Keerpunt Zuid. Er moet al langer een tweede locatie komen om nog eens vijf tot zeven daklozen op te vangen, maar dat laat nog op zich wachten. 

Het woonwijkje in Hilversum bestaat al zeven jaar en is een succes. Er worden daklozen opgevangen met verslavings- en psychische problemen, die voor hun onderdak in het wijkje met containerwoningen notoire overlastgevers waren in ‘normale’ woonwijken. 

Het project gaat uit van het zorgprincipe ‘Housing First’. Begeleiding en opbouw van het leven van de cliënt begint pas als de persoon een dak boven het hoofd heeft. Het idee voor het woonwijkje is overgewaaid uit Denemarken, waar ‘skaeve huse’ al langer een begrip zijn. 

Nog geen plek

Sinds het wijkje er is, is het aantal klachten over overlast flink gedaald. Mede daarom ligt er al anderhalf jaar een plan voor ‘een tweede Keerpunt’.

Dat staat elke drie maanden hoog op de agenda bij alle gemeenten, maar tot op heden is het nog steeds niet gelukt om een geschikte locatie te vinden, zo laat een woordvoerder van de regio weten. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.