Nieuwkomers brengen hun taalles in praktijk op Landgoed Nardinclant

Door Daan Visser

Expats, vluchtelingen, statushouders en arbeidsmigranten: een bont gezelschap van nieuwkomers in de regio loopt rond in Landgoed Nardinclant in Laren. Tijdens de rondleiding door de tuin moeten ze de Nederlandse lessen zo goed mogelijk in de praktijk brengen. 

Sinds september krijgt deze groep wekelijks les in de Nederlandse taal en cultuur van het lokale vrijwilligersnetwerk Huis voor Iedereen. De vrijwilligers besloten daar de afgelopen maand excursies bij te organiseren, om zo hun lessen in de praktijk te brengen. Op hun ‘schoolreisje’ door de enorme tuin van Nardinclant worden ze door een gids in het Nederlands bijgepraat over de geschiedenis en de kunst op het landgoed. 

Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat de verschillende nationaliteiten van de groep met elkaar in contact komen. “Omdat het ook zo’n diverse groep mensen is, worden ze gedwongen om met elkaar Nederlands te praten”, vertelt Siska de Rijke van Huis voor Iedereen. “Mensen uit Turkije spreken natuurlijk geen Oekraïens.”

Na afloop van de toer trekt de karavaan van nieuwkomers door Laren richting de poffertjeskraam op de Brink, om in Gooise sferen de excursie af te sluiten. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.