Niet via je telefoon, maar écht praten: Hilversums ‘kletslintje’ moet gesprekjes aanjagen

Door Noor van Scherpenzeel

Een gloednieuw ‘kletslintje’ moet contact tussen Hilversummers gaan bevorderen. Door het lintje op te spelden laten inwoners zien dat ze openstaan voor gesprekken. “We verschuilen ons te veel achter onze telefoons. We hopen hiermee weer meer écht contact te creëren”, zeggen intiatiefnemers Stichting Present Hilversum, de vrijwilligerscentrale en Hilversummers.nl.

Een soort Tinder voor vrienden, maar dan in het echt: Met het ‘kletslintje’ kunnen Hilversummers straks aangeven dat ze openstaan voor nieuwe ontmoetingen. Het moet een laagdrempelige manier zijn om verbintenis te creëren tussen de inwoners. In het écht, en dus niet via de telefoon.

Het idee kwam van Eva Drager, vrijwilliger bij Stichting Present Hilversum. Eva heeft jarenlang in het buitenland gewoond en merkte dat ze het lastig vond om nieuwe mensen te ontmoeten toen ze daarna in Hilversum terechtkwam. “Ik woonde ineens in een nieuwe stad en dacht: en nu?”

Nieuw contact

Via vrijwilligerswerk kwam ze in contact met andere inwoners, maar ze wist dat het makkelijker kon. “Ik dacht: als mensen willen aangeven dat ze openstaan voor nieuwe ontmoetingen of gewoon zin hebben in een gesprek, net zoals ik destijds, hoe kunnen ze dat dan op de beste manier doen?”

Het idee van het ‘kletslintje’ kwam tot stand; een wit lintje met in het groen de tekst ‘Let’s Meet!’. Mensen kunnen het opspelden wanneer ze maar willen, in de hoop dat anderen een gesprek met ze aanknopen. Samen met Vrijwilligerscentrale Hilversum en Hilversummers.nl vroeg ze subsidie aan bij Hilversum 600, en die kregen ze.

Vanaf volgende worden de lintjes uitgedeeld bij verschillende horecagelegenheden, buurthuizen en andere ontmoetingsplekken, maar het eerste kletslintje is alvast opgespeld bij Gerben van Voorden, wethouder Zorg en Samenleving. Hij wil graag ambassadeur zijn voor het initiatief.

“Bijna de helft van de volwassen Hilversummers voelen zich wel eens eenzaam. Dit soort initiatieven zijn daarom heel hard nodig. Het zou erg mooi zijn als mensen hierdoor zich meer durven open te stellen voor een gesprek. Ik ga hem met trots dragen” vertelt Van Voorden. 

Tekst gaat verder.

Babbelbakjes

Naast het lintje komen straks ook ‘praatpalen’ en ‘babbelbakjes’. Allemaal symbolen om aan te geven dat iemand ‘uit zijn bubbel wil treden en anderen wil ontmoeten buiten hun eigen kring’, zoals de organisatie dat zelf zegt. “We verschuilen ons te veel achter onze telefoons. Hoe mooi is het als we hiermee weer meer écht contact creëren?”, zegt Drager.

Of het idee ook echt gaat werken? “We hopen dat natuurlijk wel. We krijgen in ieder geval veel enthousiaste reacties. Soms zeggen mensen zelfs: ‘Dit gaat nationaal!’. We gaan er alles aan doen om mensen te verbinden. Dit moet echt werken.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.