Niet meer aan de kant springen voor auto’s: Woensbergweg in Blaricum wordt met slagboom afgesloten

Door Pieter Witte

Wandelaars hoeven binnenkort niet meer aan de kant te springen voor auto`s op de Woensbergweg in Blaricum. Ondanks dat er al een autoverbod geldt, rijdt er nog steeds veel verkeer naar de camping op de Woensberg. Maar ook lokaal verkeer ‘misbruikt’ de weg. De gemeente heeft nu besloten toch een slagboom te plaatsen om het sluipverkeer te weren.

Twee jaar geleden werd al besloten om ‘gemotoriseerd verkeer’ op de Woensbergweg, de onverharde weg die langs de Blaricumse begraafplaats loopt en naar de camping op de Woensberg leidt, te verbieden. Ondanks dit verbod rijden er nog steeds veel auto`s over de weg, waar ook veel wandelaars en fietsers gebruik van maken.

Weinig kans om gepakt te worden

De gemeente stelt dat het lastig is het autoverbod te handhaven omdat de pakkans relatief laag is; handhaving kan niet continu aanwezig zijn om te voorkomen dat mensen het zandpad met de auto gebruiken om de camping te bereiken. Andere weggebruikers moeten nu nog met regelmaat aan de kant voor campinggasten die met de auto toch gebruik maken van de illegale route. Daarom is dus nu besloten om de weg fysiek af te sluiten met een slagboom.

De afsluiting zal begin september een feit zijn en is in goed overleg met hulpdiensten en andere belanghebbenden besproken. In elk geval blijven alle bestemmingen aan de Woensbergweg bereikbaar vanaf de Huizerweg, terwijl de begraafplaats bereikbaar blijft vanaf de Bergweg. Brandweer en ambulance kunnen alle bestemmingen wel gewoon bereiken; zij krijgen een sleutel van het slot van de slagboom.

Lokale wegmisbruikers

Anita den Ouden, beheerder van de camping en eigenaar van het naastgelegen restaurant, zegt niet op de hoogte te zijn gebracht van de afsluiting. Zij zou ook graag zien dat de weg autovrij blijft maar het moet haar wel van het hart dat de meeste ‘misbruikers’ van de weg toch echt de eigen buurtbewoners zijn en niet ‘haar’ campinggasten. 

Volgens haar is een slagboom dan ook een behoorlijk zware ingreep; betere bewegwijzering en duidelijkere plaatsing van de verkeersborden hadden ook een oplossing kunnen bieden, volgens den Ouden. 

Of oeroude vormen van transport nog wel kunnen, blijft de vraag. “Ik hoop dat paard en wagen nog wel gebruik kunnen blijven maken van de weg, want dat maakt toch wel een gezellige sfeer.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.