Naardense basisschool hard aan de slag om oude elektrische apparaten te verzamelen

Door Amanda Algra

De Naarder basisschool Minister Calsschool is hard op weg op zo veel mogelijk elektronisch afval op te halen, zoals oude koffiezetapparaten en mobiele telefoons. Dat doen ze om zo bewust te worden van de hoeveelheid elektrische apparaten die we weg gooien en wat er gerecycled kan worden. Op school hebben ze al een hele berg verzameld.

De school doet mee aan de zogeheten e-waste race, die gaat om het verzamelen van elektronische apparaten. Die gaan allemaal een grote container in, zodat het gerecycled kan worden.

Lucas legt uit hoe hij en groep 7 en 8 van de Minister Calsschool al de hele week druk bezig zijn om al het afval uit de buurt te verzamelen. “Bij ons doet iedereen mee. We gaan langs de deuren en kijken thuis of we nog elektrische apparaten hebben”, vult Merle aan.

Strijd

Scholen uit de regio gaan met elkaar de strijd aan tegen elektronisch afval door oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen. Vier weken lang dragen zij op deze manier hun steentje bij aan een beter milieu.

Buurtbewoners kunnen hun rondslingerende elektronica aanbieden en als de school deze komt ophalen, kunnen de leerlingen punten verdienen. De school met de meeste punten, wint een schoolreisje. 

Jong geleerd

“We zijn benaderd, we wisten er zelf eigenlijk niet zoveel vanaf”, geeft juf Michaëla toe. De klas kreeg een gastles van Joris van Riel, projectmanager van Race Against Waste.

Om bewust te worden van hoeveel apparaten ze nou eigenlijk gebruiken, werd aan de leerlingen gevraagd met hoeveel elektronica ze aan de slag gaan vanaf het moment dat ze wakker worden en opstaan.

Kinderen zijn tijdens deze jaarlijkse ‘afval ophaalrace’ de doelgroep. Aan de leerlingen wordt dan ook verteld dat hoe jonger je leert om het goed te doen, des te langer je het volhoudt.

Tekst gaat door onder de foto.

Neushaartrimmer

Leerling Jack vertelt met enige trots dat hij al een printer, een dvd-speler en een telefoon heeft verzameld. Maar kabels, koffiezetapparaten en telefoons zijn wel de meest voorkomende elektronische apparaten die ingeleverd worden.

Toch zien de leerlingen ook vreemde dingen voorbij komen. “Zelfs een neushaartrimmer en een eeltverwijderaar, met eelt erin”, wordt er geroepen. Waarop de hele klas hard begint te lachen.

Elektronisch afval ophalen blijkt ook nog vermakelijk te zijn: “Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het eigenlijk heel erg leuk”, zegt Merle voorzichtig. Al snel wordt dit met een volmondig ‘ja’ vanuit de klas beantwoord. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.