Als je na kerst je kerstboom kwijt wil, mag je die na komende kerst niet meer voor de deur leggen, maar moet je die naar een centraal verzamelpunt brengen. Dat plan heeft de Gooise afvalophaler GAD bedacht. Met het plan moet de kerstbomenophaal beter, de laatste twee jaar ging er veel niet goed.
Terwijl iedereen (bijna) in de vakantiestand hangt, de zon zich de laatste dagen vele uren laat zien en de temperaturen heerlijk zomers zijn, komt de Gooise afvaldienst met de mededeling dat de inzameling van de kerstbomen begin komend jaar net iets anders verloopt dan in de afgelopen jaren.
Deze mededeling voelt nu als een enorme ver-van-mijn-bedshow, maar het gaat hier om een gevalletje: ‘belofte maakt schuld’. Voor de zomer moest de GAD met meer tekst en uitleg komen over hoe kerstbomen straks opgehaald gaan worden. Dat kwam mede door de problemen die er de laatste twee jaar waren met het ophalen van de afgedankte bomen.
De kalender
Volgens een GAD-woordvoerster is de werkwijze begin januari van het nieuwe jaar eigenlijk exact hetzelfde als met de kliko’s. In de ochtend breng je de boom naar de hoek van de straat, zodat het voor de ophaalploeg een koud kunstje is de bomen mee te nemen in de wagen. Houd tegen die tijd goed de inzameldag op de kalender van de afvaldienst in de gaten, is het advies.
Want het is wel zo dat de GAD maar één ophaalronde doet. Tot voor 2023 kwam de Gooise afvaldienst vaker langs, maar de ervaring van begin dit jaar leert dat maar één keer langsgaan ‘geen problemen heeft opgeleverd’.
Eén of acht rondes
“Dat is net zo efficiënt gebleken”, aldus de zegsvrouw. “En er blijft altijd wel een boom liggen of je nou één of acht rondes doet. Wij hebben de verantwoordelijkheid om de regio leeg te rijden en dat doen we nu met centrale inzamelpunten in de straat”, luidt verdere uitleg.
De proef waarbij clubs in ’t Gooi een centraal inzamelpunt waren voor de buurt of hun leden, waardoor zij ook nog wat geld konden verdienen voor de verenigingskas, is van de baan. Uit de evaluatie van maart bleek dat de afstand om de boom van het huis naar de desbestreffende vereniging te brengen soms te groot was.
Hetzelfde doen
Volgend jaar geen proefgebieden, maar wel kunnen clubs die toch op deze manier een bijdrage willen leveren aan de kerstboominzameling, zich melden bij de GAD. “In de hele regio gaan we nu hetzelfde doen.”
Deze mededeling in juli zijn de bewoners over een klein half jaar allang weer vergeten. Dat realiseren ze zich bij de GAD uiteraard ook. De Gooise dienst trekt lering uit begin dit jaar. Dat bomen bleven liggen in straten die onderdeel waren van het proefgebied bleek lang niet bij alles en iedereen bekend. Dat leidde tot verraste en verontwaardigde reacties. Als het weer tijd is voor kerstbomen, dan komt er een uitgebreide informatiecampagne.