Muiders starten petitie voor behoud omstreden monument voor ontploffingsslachtoffers

Door Sjoerd Stoop

Een steeds groter wordende groep Muiders voert actie om het omstreden smalspoormonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ontploffingen van de kruitfabriek te behouden. Het monument moet weg, omdat het volgens een groepje buurtbewoners te veel doet denken aan de Holocaust. 

Met een petitie proberen betrokken Muiders de gemeente ervan te overtuigen dat het monument zoals het er nu ligt behouden moet blijven. De petitie is in vier dagen tijd al pakweg 350 keer getekend. 

De starters van de petitie vinden dat het smalspoormonument op het voormalig terrein van de kruitfabriek moet blijven bestaan, omdat het een eerbetoon aan de slachtoffers en nabestaanden van de ontploffingen is. Het draagt volgens hen ook actief bij aan het levend houden van de geschiedenis van Muiden. 

Naast dat de groep wil dat het smalspoormonument in zijn huidige karakter behouden blijft, verzoeken ze ook om het smalspoor niet bewerkt of verwerkt wordt tot een ander kunstwerk.

Smalspoormonument moet weg

De gemeente Gooise Meren maakte een week geleden bekend dat het smalspoormonument voor de ontploffingsslachtoffers weg moet, omdat het bewoners van de nieuwbouwwijk te veel doet denken aan de Holocaust. Het monument heeft namelijk veel weg van een monument ter nagedachtenis aan weggevoerde joden uit Kamp Westerbork. 

Meerdere gesprekken tussen aanjager van het monument en de bezwaarmakers, heeft niets opgeleverd. En dus kiest de gemeente ervoor het monument aan te passen. “Het kan niet de bedoeling zijn dat een monument in de openbare ruimte dagelijks pijn en verdriet oproept bij bewoners”, stelt de gemeente.

Het besluit van de gemeente zorgt voor veel tegenstand onder Muiders. Veel Muiders hebben een band met de gesloten kruitfabriek, omdat ze zelf ontploffingen hebben meegemaakt of daardoor geliefden zijn verloren.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.