Mogelijk toch cameratoezicht Bussums centrum na zorgen van de buurt

Door Sjoerd Stoop

Er komt mogelijk toch cameratoezicht om het Bussumse centrum beter te beveiligen. Dat laat burgemeester Han ter Heegde weten aan NH. Buurtbewoners en ondernemers vragen al langer om dat toezicht, omdat ze veel overlast en criminaliteit zien. De burgemeester denkt nu aan een proef, al moeten politie en justitie daar nog wel groen licht voor geven.

De roep om cameratoezicht klonk de laatste jaren wel vaker. Zo was er een paar jaar achter elkaar gedoe na een avond op de kermis, waar groepen jongeren met elkaar slaags raakten. Een jaar geleden was er een heftige plofkraak, waarbij de daders met gasflessen en een plofinstallatie de gevel van een juwelier opbliezen om met meerdere juwelen aan de haal te gaan. 

Daarnaast hebben buurtbewoners en ondernemers al veel langer last van vandalisme en zijn er behoorlijk wat klachten over hangjongeren. Alles bij elkaar menen ze dat ‘de glans er wel vanaf is’ in het centrum van Bussum. 

Gevoel van onveiligheid

Zoals gezegd vroegen de Bussumse centrumbewoners en ondernemers de gemeente al eerder om camera’s te plaatsen, om de boel zo beter in de gaten te houden, maar de gemeente hield de boot lange tijd af. Als reden werd gegeven dat er geen ‘structurele problemen’ liggen om cameratoezicht te rechtvaardigen. 

Daar komt de gemeente met de wetenschap van nu op terug. Buurtbewoners en ondernemers hebben de gemeente met een enquête te kennen gegeven dat hun onveiligheidsgevoel zo groot is dat ze nog altijd graag cameratoezicht willen. De gemeente wil daar nu aan mee werken. 

Of de camera’s er komen, hangt nu af van politie en justitie. “We hebben al meerdere andere maatregelen genomen, de camera’s zouden daar aanvullend op zijn. We voeren daar gesprekken over”, is wat de burgemeester er over kwijt wil. Het gaat dus om een proef. Het is onbekend wanneer daar meer duidelijk over komt. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.