Metamorfose Huizer strand uiteindelijk geslaagd, maar plan kostte tonnen extra

Het resultaat is fraai, maar de metamorfose van de Zomerkade in Huizen heeft te veel bloed, zweet en tranen gekost. De gemeente heeft tonnen extra moeten bijleggen om de eerste fase van de opknapbeurt te kunnen realiseren en daarnaast bleek deze klus eigenlijk iets te hoog gegrepen te zijn voor het projectteam. Dat blijkt allemaal uit de evaluatie van de opknapbeurt van het Huizer strandje en het aangrenzende gebied. 

De missie is geslaagd. Sinds vorig jaar zomer heeft de Zomerkade een compleet andere uitstraling. Op het strandje zelf is het nodige veranderd. Zo is er een steiger geplaatst en is er verder plek voor een kiosk, een EHBO-post en toiletten. De directe omgeving heeft eveneens een flinke opkikker gehad, waardoor het gebied aantrekkelijker is om naartoe te gaan en te verblijven.

Hoewel ook daar ook nog lang niet alles vlekkeloos verliep, want zo was bijvoorbeeld de zwemsteiger niet veilig en bleken de houten cabines op het zand niet hufterproof te zijn, is de algemene stemming toch dat de Zomerkade er echt op vooruit is gegaan. Nu blijkt een jaar na dato uit de terugblik op de grootse opknapbeurt dat Huizen een sportmotto op dit project kan plakken: het hoeft niet mooi of goed te zijn om een resultaat te behalen.

Teleurstellingen

Eigenlijk is het grootste probleem vooral het gebrek aan handjes geweest. Huizen kent net zoals vele andere gemeenten een personeelstekort. Het uitvoeren van grote projecten is dan lastig. Teleurstellingen zoals het later leveren van de benodigde materialen waren daardoor moeilijk op te vangen.

Daarnaast was de druk groot. De combinatie van de ambities voor de Zomerkade en omgeving waren groot. En dan  moest het project ook nog eens voor de opening van het zomerseizoen van 2022 klaar zijn. Het is niet voor niets dat het officiële moment vorig jaar moest worden uitgesteld. Tot vlak voor de opening is hard gewerkt om alles zo gereed mogelijk te krijgen. 

Het opstellen van de terugblik op de eerste fase van de Zomerkade bleek lastiger dan gedacht. Administratief was het een chaos. Sterker nog, er ontbreekt van alles, zodat diverse gangen niet of nauwelijks meer zijn na te lopen. Adviezen van bureaus zijn niet terug te vinden, net zoals een afgegeven vergunning van Rijkswaterstaat. Uitleg van keuzes en beslissingen en de daaraan gekoppelde gevolgen voor de financiën, planning en kwaliteit zijn er niet van het projectteam.

Wie betrokken?

“Hierdoor is niet precies te achterhalen welke beslissingen, op welke moment, met welke onderbouwing en met welke gevolgen voor planning en financiën genomen zijn en wie betrokken waren bij het nemen van die beslissingen”, is te lezen in de evaluatie.

Zoals wel vaker bij grote projecten vallen de kosten hoger uit dan vooraf gedacht. Huizen had voor dit deel van de metamorfose van de Zomerkade zo’n 2 miljoen euro vrijgemaakt. Achter de streep blijkt dat er 352.000 euro meer nodig was. Vooral de kleinere klusjes zijn de oorzaak van deze overschrijding. Denk dan aan het verplanten van bomen, het bouwen van een put voor een warmtemeter en het herstellen van een trap.

Slakken

En dan waren er ook nog de ‘gewone’ meerkosten. Dan gaat het om de de duurdere brandstof de riolering voor de nieuwe EHBO-post en de afvoer van asfalt dat vervuild bleek te zijn met slakken. 

In de evaluatie trekt de gemeente harde lessen, maar hierin staan eveneens aanbevelingen hoe het de volgende keer bij een groot project beter moet. Zo moet er de volgende keer een projectbureau zijn ingericht waarin de functies van projectondersteuning, financiën, communicatie en juridische expertise zijn vertegenwoordigd. Een snellere signalering van dreigende afwijkingen binnen een project moet eveneens beter op orde zijn. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.