Metamorfose Hilversumse Gijsbrecht van Amstelstraat gaat meer dan 3 miljoen kosten

Door Redactie ’t Gooi

Een nieuwe inrichting voor de winkelstraat Gijsbrecht van Amstelstraat is spreekwoordelijk weer een stapje dichterbij. Er ligt een voorlopig ontwerp met een focus op meer ruimte voor voetgangers, meer groen, meer zitgelegenheden en betere veiligheid. Kosten: meer dan 3 miljoen. 

Er wordt al jaren gesproken over de herinrichting van de winkelstraat. Het is namelijk een erg drukke straat met lossende vrachtwagens en veel auto’s. Na de herinrichting is de auto te gast in de straat, wat meer ruimte geeft aan voetgangers, fietsers en groen. Het tweerichtingsverkeer verdwijnt niet.

Het plan

Na allerlei onderzoeken is er nu een ontwerp voor de straat. Het aparte fietspad verdwijnt en de fietser gaat terug naar de rijbaan. Hierdoor ontstaat er extra ruimte voor voetgangers.  De doorstroming wordt vaak belemmerd door laden en lossen op de rijbaan, wat tot gevaarlijke situaties leidt. In de nieuwe situatie komt een algeheel stopverbod op de weg en worden ruime laad- en losvakken gemaakt. Daarnaast verdwijnen er in totaal 22 parkeerplaatsen.

Door deze aanpassingen ontstaat er meer ruimte voor groen, zitplekken, tuinen en terrassen. Dit was een specifieke wens van de ondernemers. Ten opzichte van de huidige inrichting is er straks ongeveer 1.000 vierkante meter minder steen in de straat en wordt dit vervangen door groen. 

Tekst gaat door onder de foto.

Kruisingen

Ook de kruisingen met de Bosdrift en de Neuweg gaan op de schop. Daar mag je nu 50 kilometer per uur rijden en heb je voorrang op het kruispunt. Dat gaat veranderen. Het wordt straks een gelijkwaardig kruispunt, wat hopelijk zorgt voor meer overzicht. 

Kosten

De kosten voor de hele make-over vallen hoger uit dan gepland. Eerst was gedacht dat het 1,8 miljoen euro zou kosten, maar dat valt onder andere door het duurder worden van bouwmaterialen hoger uit. Het wordt 2,5 miljoen. Daar komt ook nog 650 duizend euro voor de aanpassing van twee kruispunten bij. 

De wethouder vraagt de gemeenteraad op 15 november om akkoord te gaan met de kosten. Dan kan namelijk gestart worden met de voorbereidingen voor de uitvoering. En het plan is om vanaf volgende zomer te starten met de werkzaamheden. Het is nog onduidelijk hoe lang dat gaat duren. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.