Meer dan tweeduizend handtekeningen om verbouwing Larense vijver tegen te gaan

Door Daan Visser

Iets meer dan 2200 handtekeningen zijn dinsdagochtend aangeboden aan de Larense burgemeester en wethouder. De initiatiefnemers van deze actie en de ondertekenaars willen hiermee voorkomen dat de bekende spiegelvijver op de Brink op de schop gaat. Of ze hiermee het tij zullen keren moet nog blijken.

Na wekenlang online en op de markt handtekeningen ophalen is het voor initiatiefnemers Jeroen ten Kroode en Maria Klingenberg eindelijk zover: ze mogen de maar liefst 2203 opgehaalde handtekeningen aanbieden aan de burgemeester Nanning Mol en verantwoordelijk wethouder Jan den Dunnen. En dat doen ze op de plek waar het ze allemaal om te doen is: langs de rand van de spiegelvijver de Coeswaerde op de Brink.

Vijver op de schop

De gemeenteraad en het college willen de vijver namelijk verbouwen zodat die water kan opvangen bij zware regenbuien. Laren voert al jaren een strijd tegen wateroverlast. Bij zware regenbuien lopen kelders van winkels en huizen rond de Brink vol en stijgt het waterpeil van de Coeswaerde.

Na een lang traject heeft de gemeenteraad in oktober groen licht gegeven voor deze transformatie: Het moet een zogenoemde ‘natuurlijke vijver’ worden die water kan opvangen. Onlangs gaf de wethouder aan de bouwvergunning deze maand aan te zullen vragen. Deze is inmiddels ook verleend.

Maar als het aan Ten Kroode, Klingenberg en de andere 2200 ondertekenaars ligt moet daarvoor een stokje worden gestoken. In hun ogen gaat deze verbouwing onder andere ten koste van het beschermde dorpsgezicht en heeft het economische consequenties. Zo zou het dorp met de nieuwe vijver minder aantrekkelijk worden voor winkelend publiek van buiten. 

“Het merendeel van de ondertekenaars komt uit Laren, maar er zijn ook handtekeningen gezet door mensen van buiten het dorp”, schetst Ten Kroode. Het aantal opgehaalde handtekeningen is volgens het duo een duidelijk signaal richting het college en de raad en daarbij representatiever dan de 150 Laarders die de eerdere enquête van de gemeente hebben ingevuld, waaruit zou blijken dat Laarders wel een natuurlijke vijver willen. 

Eind van traject

Na een korte toespraak van Ten Kroode worden de handtekeningen door Klingenberg overgedragen aan de Larense bestuurders die in alle stilte het verhaal van het duo aanhoren. Mol en Den Dunnen geven aan de handtekeningenactie te gaan bespreken in de eerstvolgende vergadering van het college in januari van het nieuwe jaar en er dan op terug te komen. Dit terwijl de wethouder recent de bouwvergunning heeft aangevraagd en deze inmiddels ook is verleend. Hier kan wel bezwaar tegen worden gemaakt. 

Nadat de actievoerders hun verbazing over deze volgorde legt de burgemeester uit dat ze al ver in het traject van de verbouwing zitten. “We Zijn namelijk ruim aan het eind van de besluitvorming.” Toch uit Mol ook zijn bewondering voor de initiatiefnemers. “Ik heb niets anders dan respect voor deze actie.”

De initiatiefnemers zijn zich er wel van bewust dat dit hoogstwaarschijnlijk hun laatste kans gaat worden om het spreekwoordelijke tij van de verbouwing van de vijver te keren.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.