Luchtalarm voor het klimaat op station Hilversum: grootouders maken zich zorgen

Door Willem van Verschuer

“Dit is geen oefening; dit is een noodsituatie”, klonk het tijdens het maandelijkse luchtalarm op het stationsplein in Hilversum. Onder leiding van de zojuist afgetreden klimaatburgemeester Trees Lammers organiseerden de ‘grootouders voor het klimaat’ een actie. Ze eisen aandacht voor deze problematiek.

Een groep ouderen heeft zich maandag om 12 uur verzameld op het Stationsplein in Hilversum. Begeleid door vlaggen en spandoeken vroegen zij aandacht voor onder andere de opwarming van de aarde.

Na een kort gesprekje over hun kleinkinderen werd er tijdens een briefing aangegeven dat er gekozen kon worden tussen doodliggen of dansen. De aanwezige grootouders gingen bij het afgaan van het luchtalarm op het plein liggen. Na een minuut, toen de kerkklok een minuut te laat twaalf uur sloeg, herrezen de ouderen uit de dood en scandeerde Trees: “We are Extinction Rebellion, what do we want.”

Natty van Dijk, grootouder, hield een toespraak waarin ze het luchtalarm claimde. “We verkeren in een noodsituatie en staan op de rand van de zesde massa-uitsterving”, verkondigde ze. Ze riep de overheid ter verantwoording en vroeg om meer acties zoals deze. Het was de eerste grote actie voor ‘Grootouders voor het klimaat’.

Blij met opkomst

De aanwezige grootouders zongen gezamenlijk nog een lied en gingen vervolgens in een kring staan voor een reflectie op deze actie. De actievoerders waren overwegend enthousiast en blij met de opkomst. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.