Lokale energiecoöperaties bereiden bewoners nu al voor op kou van het najaar

Door Daan Visser

Terwijl deze week de mussen spreekwoordelijk van het dak vallen zijn de lokale energiecoöperaties nu al hard aan het werk om de bewoners van ’t Gooi klaar te maken voor het koude najaar en de daarbij waarschijnlijk stijgende energiekosten. Bij Energiecoöperatie Wijdemeren kunnen mensen die in aanmerking komen bijvoorbeeld energiepakketten ophalen en tips vragen van een energiecoach. “Het gaat vooral om bewustwording dat dit seizoen eraan komt.”

Zulke energiecoöperaties zijn overal in ’t Gooi te vinden. Deze door bewoners opgezette organisaties zetten zich onder anderen in voor het verduurzamen van woningen, besparen van energie en het lokaal opwekken van groene energie.

Eén van zulke bewonersorganisatie is Energiecoöperatie Wijdemeren. Zij openen vijf dagen per week de deuren van hun energieloket achter winkelcentrum de Meenthof om ervoor te zorgen dat de inwoners van Wijdemeren beslagen ten ijs komen het aanstaande najaar.

Bewustzijn 

Hoeveel mensen er langskomen, durft Marjolijn Bezemer van tevoren niet te zeggen. Echt storm lijkt het eerste uur nog niet te lopen, maar dat is ook niet de bedoeling. “Het gaat deze middag vooral om het creëren van bewustzijn”, legt ze uit. “Mensen moeten het drie keer horen voordat het bewustzijn er is dat dit seizoen eraan komt.”

En als dit bewustzijn er eenmaal is, kunnen bewoners langs bij de energiecoöperatie. Zo kunnen de bewoners tips vragen aan aanwezige energiecoaches. Menno Proper is zo’n energiecoach. De vragen die hij krijgt lopen ontzettend uiteen. “Dat gaat van meedenken bij de keuze voor een nieuwe cv-ketel of warmtepomp en het nalezen van de energienota tot het simpelweg vervangen van gloeilampen met ledlampen bij bewoners thuis.” 

Deze ‘Willie Wortels’ zijn van groot belang voor zo’n coöperatie. “We halen onze kennis uit de dorpsbewoners zelf. Nu is er bijvoorbeeld iemand bezig met het ontwikkelen van een meetapparaat voor het waterzijdig inregelen van een cv-ketel.” Dat is een relatief nieuwe techniek die de ketel nog zuiniger te maken. 

De tekst gaat door.

Ook kunnen bezoekers deze middag een pakket met onder andere radiatorfolie en andere spullen aanvragen. Mits ze de energietoeslag van de gemeente hebben ontvangen of daar qua inkomen net boven zitten. 

Om aan te geven hoeveel mensen er in die categorie vallen schetst Marjolijn hoe het vorig najaar eraan toeging. “Toen konden mensen een warmtedeken ophalen. Zo’n 800 mensen hebben er eentje opgehaald. 600 mensen hadden een energietoeslag van de gemeente ontvangen en 200 mensen zaten hier net boven.” 

Dak repareren als het droog is

Het lijkt een overduidelijke kwestie van het dak repareren terwijl het droog is. De coöperaties verwachten namelijk dat het aanstaande kabinet de compensatieregelingen voor de hoge energieprijzen langzaam gaat afbouwen en dat, in combinatie met terugkerende kou, de energieproblematiek voor haar inwoners weer uit de pan gaat rijzen. 

Sterker nog: Sinds enkele jaren is het bestrijden van energiearmoede vanuit enkele projecten uitgegroeid tot een onderdeel van het werk voor de coöperaties. Daarom zijn volgens Bezemer dit soort acties hard nodig en is ze met haar collega’s het hele jaar al druk bezig met verschillende projecten. “Het is dan ook vooral belangrijk dat je zichtbaar bent, zodat mensen met vragen bij ons langs kunnen komen.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.