Laren wil isoleren makkelijker maken: inwoners hoeven niet zelf onderzoek te doen naar beschermde dieren

Door Pieter Witte

De gemeente Laren wil het voor de inwoners makkelijker maken om hun huizen te isoleren, doordat ze niet zelf onderzoek meer hoeven te doen naar beschermde dieren in hun spouwmuren. Het kostbare en langdurige onderzoek wat woningeigenaren moesten doen, neemt de gemeente nu uit handen. Als het onderzoek is afgerond, krijgt de gemeente jarenlang voor het hele gebied een ontheffing. Waarschijnlijk kan er zelfs al geïsoleerd gaan worden, voordat het onderzoek is afgerond.

Ze komen relatief vaak voor in spouwmuren: beschermde dieren, zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. En dat is een probleem bij het isoleren van woningen. Nu is het nog zo dat inwoners van Laren zelf eerst een onderzoek naar deze diersoorten moeten laten verrichten voor ze kunnen beginnen met isoleren. En dat is een langdurig traject van zo’n anderhalf jaar, wat vijf- tot tienduizend euro kan kosten.

Het hele gebied

Laren wil dus dat inwoners sneller en makkelijker kunnen gaan isoleren en dat ze niet meer individueel naar beschermde dieren moeten speuren. De gemeente kijkt nu naar een ‘soorten managementplan’ (SMP). Dit is een eigenlijk eenzelfde soort onderzoek naar spouwmuur-bewoners, maar dan voor het hele gebied in één keer. Het bebouwde gebied weliswaar, want de natuurgebieden rondom het dorp hoeven niet onderzocht te worden. 

Het SMP gaat ervoor zorgen dat er een vergunning afgegeven kan worden, nadat het onderzoek is afgerond, zodat de komende jaren inwoners van Laren kunnen gaan isoleren zonder zelf zo’n onderzoek uit te laten voeren. Wel moet de isolatie op een milieuvriendelijke wijze gebeuren. En als het SMP heeft uitgewezen dat er wel beschermde dieren in spouwmuren wonen dan moet eerst voor een alternatieve locatie worden gezorgd, waar de dieren naar toe kunnen verhuizen.

Haast

Maar blijkbaar is er wel een beetje haast, want er ligt ook een aanvraag voor een ‘pre-smp’. Dit houdt zoveel in dat er eigenlijk een ontheffing vóór de ontheffing wordt gegeven en dat je dus je woning kunt laten isoleren, voordat het grote, algemene onderzoek is afgerond. De gemeente laat weten dat Laren nog geen pre-SMP ontheffing heeft en dat het algemene SMP onderzoek sinds kort begonnen is. De ‘voorontheffing’ van de pre-smp is alleen geldig voor woningen die in particulier bezit zijn.

Het isoleren zelf, als het mag, moet natuurvriendelijk gebeuren. Zo krijgen vogels en vleermuizen bijvoorbeeld een paar dagen de kans om via ‘flapjes’ de woning te verlaten en moeten er vervangende verblijfplaatsen in de buurt zijn. In het broedseizoen mag er niet geïsoleerd worden. Om hele netwerken van beschermde diersoorten te beschermen wordt er in fases gewerkt en moeten isolatiebedrijven melden waar zij bezig zijn geweest.

De gemeente verzekert dat tijdens de ‘pre-SMP-methodiek’ geen dieren gedood worden en dat er voldoende verblijfsplekken voor de dieren beschikbaar blijven. Ook vanwege het feit dat de gemeente ervoor zorgt dat verdwenen verblijfsplekken gecompenseerd worden.

10 jaar ontheffing voor vleermuis

Het ecologisch adviesbureau dat de gemeente heeft ingeschakeld, betrekt zo veel mogelijk natuurverenigingen, bijvoorbeeld Vogelwerkgroep het Gooi en Omstreken en Klankbordgroep Groen, bij het onderzoek naar beschermde dieren. Het gaat voornamelijk over ‘gebouwbewonende’ diersoorten dus alleen woningen in de bebouwde omgeving worden onderzocht.

Maar hoe weet een dier nou dat hij niet meer in een muur of gevel mag zitten? De ontheffing wordt voor tien jaar afgegeven, maar een vleermuis weet dat niet. Nadat deze de woning op natuurvriendelijke manier het huis heeft verlaten, is het dan volgens de gemeente ook van groot belang om de jaren na het isoleren de boel in de gaten te blijven houden. En hopelijk hebben de meeste dieren dan zelf een nieuw onderkomen gevonden.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.