Laarders zien tientallen locaties voor betaalbare nieuwbouw: “Kunnen weer eindje vooruit”

Laren zou op 41 locaties betaalbare woningen kunnen bouwen. Dat is althans de opbrengst van een zoektocht naar bouwlocaties, waarvoor de gemeente de Laarders zelf vroeg op plekken aan te dragen. 

Wethouder Niels Rood is tevreden met de input van de Laarders. “We hebben goede reacties gehad op onze oproep”, stelt Rood. Met het aandragen van 41 locaties hebben zij een flinke duit in het zakje gedaan.

Daarmee is overigens bij lange na niet gezegd dat op al deze doorgegeven plekken ook daadwerkelijk nieuwe woningen komen.

Laren heeft met een open vizier eerst ideeën willen ophalen. Belangrijke voorwaarde van de oproep aan de inwoners was wel dat er op een plek minstens negen woningen zouden moeten kunnen komen. Tegelijkertijd heeft onderzoeksbureau Sweco ook gekeken naar mogelijke bouwlocaties. 

Praten met Laarders

Hoe haalbaar alle plannen zijn van de ingediende bouwlocaties moet blijken. Voordat de gemeente hier zelf concrete plannen voor gaat maken, bijvoorbeeld met een top 10 van potentiële bouwlocaties, gaat Laren eerst met bewoners in gesprek.

De gemeentebestuurder meldt dat Laren over twee weken een bijeenkomst organiseert, waar alle locaties aan bod komen. ‘Natuurlijk is er geen locatie zonder nadelen, maar hoe zwaar moeten de verschillende nadelen meewegen?’ Dat is de vraag die gepaard gaat met de uitnodiging voor deze bijeenkomst.

‘Heel erg ingewikkeld’

Hoewel het bouwen van huizen in Laren volgens Rood ‘heel erg ingewikkeld is’, is het wel belangrijk dat de gemeente blijft werken aan de woningvoorraad. Het bouwen van betaalbare woningen heeft de voorkeur. 

Volgens de wethouder zou het mooi zijn als er straks meerdere locaties zijn die bij elkaar tussen nu en tien jaar zo’n twee- tot driehonderd nieuwe woningen opleveren. Daar kan de gemeente weer eindje mee vooruit, zegt hij.

Rood verwacht dat er in september of oktober een voorstel gaat naar de gemeenteraad. Een maand later moet de politiek dan een definitief besluit nemen waar Laren de komende jaren nieuwe (sociale) woningen kan gaan bouwen. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.