Laarders sluiten zich massaal aan bij jaarlijkse Sint Jansprocessie

Verslag streekredactie NHGooi/GooiTV: Daan Visser en Mika Mulder.

 

Inwoners van Laren en omstreken zijn weer in grote getalen uitgelopen voor de Sint Jansprocessie. Het is het jaarlijkse religieuze hoogtepunt in het van oudsher katholieke bolwerk Laren. 

In de week naar de processie toe is er vanuit de vrijwilligers, parochianen en leden van het Broederschap van Sint Jan hard gewerkt om alles vlekkeloos te laten verlopen. Maandag is de Sint Jansbasiliek versierd en zijn de bekende vaandels van Sint Jan met de hand gestreken en opgehangen

Ook buiten Laren kan het feest je niet ontgaan. Zou zijn de bekende erebogen, waarvan elke buurt eentje ontwerpt en bouwt, weer in elkaar gezet. Aan de lantaarnpalen hangen de geelwitte vlaggen die de route aangeven. De kleuren verwijzen naar het Vaticaan. 

Vlak voor het startschot van de processie wordt er nog even snel een heg bijgeknipt en een altaartje in de oprit geplaatst. Het lijkt alsof heel Laren naar de processie toeleeft. 

De route van Sint Jan

En mocht het nog niet duidelijk zijn dat de tocht in het teken staat van Sint Jan de Doper, dan blijkt dat wel uit de route. Op 11.00 uur stipt klinken de kerkklokken en vertrekt de processie vanuit de Sint Jansbasiliek. De route loopt via de Brink, langs de Sint Janstraat en de Hilversumseweg naar het Sint Janskerkhof. 

Op het kerkhof wordt de eucharistieviering gehouden om daarna weer terug te gaan naar de basiliek om met een ‘sluitingslof’ en een aubade van drum- en showband MCC het religieuze evenement af te sluiten. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.