Krijsende kinderen in ‘konijnenhokken’ bij Blaricums kinderdagverblijf, buurt klaagt

Door Pieter Witte

Krijsende kinderen in ‘konijnenhokken’ op het Blaricumse kinderdagverblijf Blooming zorgen voor klachten van buurtbewoners. Mensen die tegenover de opvanglocatie aan het water wonen spreken van veel geluidsoverlast van de huilende kinderen en schreeuwende leidsters en klinkt er verontwaardiging over het buiten slapen. Zelfs de tuin van de kinderopvang leidt tot discussie. 

De klachten komen vooral van social media. Een aantal mensen aan de overkant van het water ervaart overlast van kinderen die buiten in de tuin liggen te slapen. In ‘konijnenhokken’, zoals een buurtbewoonster stelt.

Geklaag alom

Althans, de baby’s zouden moeten slapen, maar volgens sommige buurtbewoners huilen en krijsen de kinderen aan een stuk door als ze buiten in hun hok liggen. Als klap op de vuurpijl zou de geluidsoverlast versterkt worden door ‘schreeuwende leidsters’.

Ook klaagt iemand uit de buurt over de groene erfafscheiding die door het kinderdagverblijf is verwijderd en waar een ‘lelijk’ groen hekwerk voor in de plaats is gekomen. “Dit is niet het groen, zoals het als erfafscheiding bedoeld is”, laat de klager weten.

Veiligheid eerst

Eerst over de heg. Jessica de Vink, directrice van Blooming, bevestigt dat de heg weg is gehaald en een hek ervoor in de plaats is gekomen. Maar met het drama wat zich afgelopen april in Huizen afspeelde in het achterhoofd, waarbij een kindje verdronk in nabijgelegen water, zegt De Vink dat het hek voor de veiligheid is geplaatst. Een groene heg zal weer geplaatst worden om het hek aan het oog te onttrekken.

De gehele tuin is pas net opgeleverd, waarbij alle ‘prikkelstruiken’ zijn weggehaald. Alleen nu een heg planten wordt, vanwege de tijd van het jaar, nog afgeraden door hoveniers. Maar zo zegt De Vink: “Het is de bedoeling dat alles een groen en natuurlijk uiterlijk krijgt”.

Wat betreft de ‘konijnenhokken’ zegt de directrice, tevens eigenaresse van drie locaties van de kinderopvang, dat ze de verwarring in de buurt over de ‘hokken’ een beetje begrijpt. Er zit een hor voor, waardoor het vanaf een afstandje lijkt alsof de bedjes potdicht zitten. De Vink nodigt graag buurtbewoners uit om de buitenbedjes te komen bekijken. Ze voldoen namelijk aan alle denkbare eisen en comfort en het is gebleken dat kinderen juist heel goed slapen buiten.

Rust

De kinderopvang doet er ook alles aan om de rust te bewaren. “Wij letten heel erg op krijsende baby’s, daar houden we zelf ook niet van en het is niet goed voor het kind”, legt De Vink uit, “Maar baby’s communiceren wel via gehuil, dat hoort er soms bij. Maar we monitoren dit heel goed.”

Bij de locatie liggen niet de hele dag kinderen buiten in de tuin te slapen en natuurlijk schreeuwen de leidsters niet naar de baby’s.

Lang niet alle buurtbewoners zijn tegen het kinderdagverblijf. Tussen de reacties op Facebook zitten ook genuanceerde meningen. Zo zijn er enkelen die het geluid van de baby’s wel mee vinden vallen en vinden ze het ‘Scandinavisch model’ van kinderen buiten laten slapen heel gezond. Ook geven veel mensen aan dat er beter eerst een gesprek met het kinderdagverblijf zelf aangegaan kan worden.

Speeltuin

Opvallend is wel dat bij het direct naastgelegen restaurant Bruis een speeltuin voor kinderen is aangelegd. Deze speeltuin hoort dus niet bij het kinderdagverblijf maar produceert in de zomer nog wel wat decibellen van spelende kinderen.

De Vink is bekend met de klachten uit de buurt, omdat zij ook in de betreffende Facebookgroep zit. Zij en medewerkers van de opvanglocatie hebben buurtbewoners uitgenodigd langs te komen om te zien hoe het er aan toe gaat. Maar tot op heden is niemand langs geweest.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.