Krijgt Huizen islamitische school? Stichting ziet veel interesse en dient aanvraag in

Door Redactie ’t Gooi

Huizen krijgt wellicht een islamitische basisschool. Stichting Noor heeft in juni een aanvraag neergelegd bij de gemeente om een nieuwe school, die De Robijn moet gaan heten, op te richten. Inmiddels is het lange goedkeuringsproces gestart. Volgend jaar juni moet duidelijk zijn of Huizen inderdaad een nieuwe basisschool rijker is.  

Stichting Noor heeft al vijf basisscholen, waaronder Ayoub aan de Buisweg in Hilversum. Volgens Noor is er veel interesse voor een islamitische school van ouders uit Huizen. Daarnaast is er bij de Hilversumse school een wachtlijst, waardoor een tweede filiaal in ‘t Gooi wenselijk is. Verder is de stichting gevestigd in Almere, Lelystad, Utrecht en Leiden.  

Stichting Noor heeft tot eind volgende maand de tijd om de aanvraag compleet te maken. Eerder deze zomer heeft er al een gesprek plaatsgevonden met de ambtenaren. Daarin is het initiatief gemeld. Volgende maand staat een gesprek gepland met het gemeentebestuur.  

Genoeg interesse?

Verder moet Noor onder andere nog aantonen dat er voldoende belangstelling is voor de nieuwe school, moeten er Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG) van de bestuurders en leden van het intern toezicht worden overhandigd en moet de stichting beschrijven hoe zij aan de wettelijke eisen gaat voldoen.  

De goedkeuring is niet aan de gemeente Huizen. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Inspectie van het Onderwijs buigen zich hierover vanaf 1 november. Op uiterlijk 1 juni van het volgende jaar hoort het schoolbestuur het besluit van de minister van Onderwijs. Als dat positief is, heeft de school veertien maanden de tijd om de nieuwe school daadwerkelijk te starten. In dat geval zou De Robijn voor 1 augustus 2025 een feit moeten zijn.  

Mocht De Robijn inderdaad op die datum beginnen, dan heeft de school vier jaar de tijd om op het aantal van 149 leerlingen te komen. Nog eens vier jaar later moet dat aantal zijn verdubbeld (298). Aan die norm moet de school dan voldoen, anders stopt de financiering. In de praktijk betekent dat bijna altijd het einde van de school. “Pas na acht schooljaren is dus definitief duidelijk of de school een blijvende voorziening wordt”, is te lezen in de brief van onderwijswethouder Roland Boom aan de Huizer politiek.  

Schoollocatie

De gemeente is verplicht te zorgen voor huisvesting van de school als de minister de aanvraag goedkeurt. Dat is een wettelijke taak. Een mogelijke locatie is nu nog niet in beeld. De gemeente stelt dat de meeste nieuwe scholen klein beginnen en voor kleine aantallen heeft  Huizen meestal wel ruimtes beschikbaar.  

“Omdat pas na acht jaar zekerheid bestaat of de school een permanente voorziening zal worden, zal de ruimtebehoefte van een eventuele nieuwe school met tijdelijke huisvesting worden ingevuld. Dit kan zijn door gebruik te maken van bestaande schoolgebouwen waar ruimte over is of door het realiseren van tijdelijke huisvesting/noodlokalen”, luidt de mededeling van de VVD-bestuurder. 

Naar aanleiding van de brief van Boom is Stichting Noor om een reactie gevraagd door NH. Tot op heden hebben wij nog geen antwoorden mogen ontvangen op onze vragen.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.