Krijgt het Gooi regionaal vuurwerkverbod? Burgemeester Huizen gaat balletje opgooien

Door Ingmar Meijer

Burgemeester van Huizen Niek Meijer gaat bij zijn Gooise collega’s eens polsen hoe zij tegenover een regionaal vuurwerkverbod staan. Een gezamenlijke aanpak zou vuurwerkoverlast terug moeten brengen. In Huizen zijn ze er helemaal klaar mee: afgelopen jaarwisseling ging het helemaal mis rond winkelcentrum De Kostmand. Daar moest de mobiele eenheid verschijnen om een groep rellende jongeren weer te kalmeren.

In alleen een lokaal vuurwerkverbod gelooft Meijer niet zo. Dat zet te weinig zoden aan de dijk, mede doordat de gemeente en politie daar simpelweg te weinig personeel voor hebben om dat verbod te kunnen handhaven. Maar op regionaal niveau ziet de Huizer burgemeester meer mogelijkheden, al pleit hij vooral een landelijk verbod. 

Op verzoek van de Huizer politiek gaat hij de komende tijd eens polsen bij zijn collega-burgemeesters uit de regio hoe zij tegenover een eventueel Goois vuurwerkverbod staan. Onder het mom van samen sta je sterker zouden de gemeenten beter en effectiever kunnen optreden. “Je kan dan bijvoorbeeld de politiecapaciteit gerichter sturen. Dit wordt wel iets als we dit gaan doen. We gaan dat afpellen en dan kom ik er bij u op terug”, zei Meijer donderdagavond tegen de commissie.

Vuurwerkrellen

Tijdens deze politieke bijeenkomst kwamen de ongeregeldheden tijdens oud en nieuw in en rond winkelcentrum De Kostmand uitvoerig ter sprake. Het is duidelijk dat politiek Huizen het wangedrag van een groep jongeren afkeurt en ten koste van alles nieuwe vuurwerkrellen wil voorkomen. 

Met zwaar illegaal vuurwerk vernielde de groep nieuwjaarsnacht onder meer winkelruiten, toegangsdeuren van een supermarkt en moesten ook brievenbussen en de portiek van een appartementengebouw eraan geloven. Daarnaast gooiden de jongeren ‘bommen’, zoals Meijer het vuurwerk kwalificeerde, naar agenten en een politieauto. Eén wagen raakte beschadigd. Uiteindelijk werd de ME opgetrommeld die de boel snel onder controle had. De jongeren werden staande gehouden en geïdentificeerd. Niemand werd gearresteerd.

Meijer gaf de politici wel mee dat een regionaal vuurwerkverbod tot een bepaalde hoogte effectief kan zijn. Maar daarmee voorkom je niet een exces zoals in de Kostmand waar de jongeren illegaal vuurwerk afstaken. Ofwel: vuurwerk dat zij sowieso niet hadden mogen hebben. 

Samenscholing?

Hoe heeft het dan toch nog helemaal mis kunnen gaan en waarom waren er geen zwaardere middelen ingezet, zoals flexibel cameratoezicht of een samenscholingsverbod? Dat waren donderdag de belangrijkste politieke hoofdvragen.

De vorige twee keren was het ook al faliekant misgegaan in de Kostmand. Daarom had de gemeente ditmaal vooraf maatregelen getroffen. De Kostmand was bijvoorbeeld aangewezen als vuurwerkvrije zone. Maar er waren geen aanwijzingen bij de gemeenten en de politie dat deze groep huis ging houden. Dat het opnieuw fout ging, kwam toch als een verrassing. 

“De grootte van de groep en het aangaan van de confrontatie met de politie was niet te verwachten”, zei de burgemeester. Omdat deze informatie ontbrak heeft Meijer ook geen andere zwaardere middelen ingezet.

Terreur

Dat zoiets niet nog eens moet gebeuren, daar is iedereen in de politiek wel van doordrongen. Bewoners en ondernemers van de Kostmand zijn het ook goed zat. Volgens de PvdA-fractie willen sommigen zelfs verhuizen omdat ze de terreur spuugzat zijn. Meijer bevestigde soortgelijke verhalen te hebben gehoord toen hij daar die bewuste nacht en nieuwjaardag was.

Meijer wil dan ook een steviger pakket aan maatregelen kunnen gaan nemen. Flexibel cameratoezicht zou eveneens tot de mogelijkheden kunnen horen. Als de gemeenteraad daarvoor de regels aanpast (de Algemene Plaatselijke Verordening) dan kunnen er de volgende keer camera’s hangen. 

Gezichten niet te zien

De vraag is of dat echt uitkomst biedt, want de ‘nieuwjaarsreljeugd’ is op beeld niet te identificeren. Afgelopen oud en nieuw droegen zij volgens de burgemeester allemaal gezichtsbedekkende kleding. Mede daardoor is de identiteit niet of heel moeilijk te achterhalen voor de politie, die al even bezig is met een strafrechtelijk onderzoek. De burgemeester wacht dit onderzoek af en hoopt dat de daders toch achterhaald kunnen worden, zodat zij een passende straf krijgen en de schade op hen verhaald kan worden. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.