Krakers Laren tóch met open armen ontvangen door buren: “Not everyone is against you”

Door Erwin Bakker & Amanda Algra

De vier Italiaanse kunstenaars die sinds het weekend in een leegstaande woning in Laren zijn getrokken, hebben tóch nog een warm welkom gekregen van buurtbewoners. Er blijken toch heel wat buurtbewoners blij met hun komst, ondanks de negatieve reacties van enkele andere buren, en geven zelfs eten en drinken cadeau.

Veel buurtbewoners waren in eerste instantie erg geschrokken door de komst van de krakers. “Niemand wil hier een opvangcentrum”, zei de overbuurvrouw in een eerder interview met NH. Ook werd de politie gebeld, die er al snel was. 

Maar niks lijkt minder waar. Al snel krijgen de kunstenaars de hele buurt aan de deur, “Ze namen eten en drinken voor ons mee”, vertelt Ricardo, één van de krakers van het pand. “Sommigen hebben gister zelfs een glaasje wijn met ons gedronken”. Ook kreeg de groep een brief uit de buurt: ‘Niet iedereen is tegen jullie’, stond er in.

Blijven

Maar dat is niet het enige bezoek dat de groep krakers de afgelopen dagen heeft gekregen. De dochter van de eigenaar kwam langs, ook zij heeft al tientallen jaren geen contact met haar vader. Het idee om het huis te kraken was echter nooit in haar opgekomen. 

Tekst gaat door onder de foto.

De krakers gaven aan er graag minstens een jaar in te mogen blijven, maar zij zou aan een kortere periode gedacht hebben.

Totdat de eigenaar terecht is, is het maken van officiële afspraken uitgesloten. “We hopen dat we niet te horen krijgen dat we er over twee maanden uit moeten. Graag zouden we het huis schoonmaken en opknappen, maar het kost ook veel tijd en energie”.

Het pand aan de ‘s-Gravelandseweg in Hilversum met dezelfde eigenaar zou ook al langere tijd leegstaan. De tuin is hier eveneens overwoekerd. De lampen binnen zouden ‘af en toe’ branden, maar buren zeggen nooit niemand bij het huis te zien.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.