Koperdieven slaan toe op Hilversumse begraafplaats: “Wie dit doet, is meedogenloos”

Door Eva Doesborgh

Alle koperen leidingen en kranen op de Hilversumse Noorderbegraafplaats zijn niet meer bruikbaar nadat koperdieven er flink hebben toegeslagen. De schade is maar liefst 50.000 euro. “Echt alles is gestolen of kapotgemaakt”, zegt Anita van Loon, directrice van Uitvaartstichting Hilversum bedroefd. En dat is nog niet alles: een nieuw ‘vandalismeproof’ watersysteem kost ook nog eens 140.000 euro. 

Dat er gesjoemeld was met de kranen viel instantie niet zo op, legt Van Loon uit. “In de winterperiode sluiten we de kranen op alle begraafplaatsen af, omdat de vorst de leidingen kan laten bevriezen.”

Maar toen het juist deze week weer wat warmer was, werd al snel duidelijk dat er iets niet klopte: “Bij de eerste kraan hadden we het nog niet zo door, maar toen volgde de tweede, de derde. Binnen twee weken was al het koper weg.” En van de dader ontbreekt nog ieder spoor.

Klap in het gezicht

Toen Daniëlle Raven (20) het graf van haar opa wilde bezoeken en onderhouden, kwam ze er ook tot haar verbazing achter dat geen enkele kraan het deed. 

Toen iemand haar en haar vriend vertelde wat er was gebeurd, voelde dat als een klap in het gezicht. “Ik vond het al best moeilijk om na lange tijd weer zijn graf te bezoeken. Toen was ik eindelijk die drempel over, maar kon ik niks. Ik kon alleen maar kijken naar zijn graf, dat ik nu niet schoon kon maken.”

Mag niet nog eens gebeuren

Volgens directrice Van Loon is deze actie dan ook meedogenloos. “Als je dit doet, heb je gewoon geen medeleven voor de mensen die daar komen. Zij zijn al verdrietig, en zo belast je ze nog meer.”

Om te voorkomen dat zoiets ooit nog een keer zal gebeuren is er gezocht naar een oplossing: extra sterke kranen, zónder koper. 

Extra sterke kranen

Deze extra sterke kranen worden ook nog eens verbonden aan een duurzaam watersysteem. “Er worden nu negen ondergrondse depots geplaatst. Hierin wordt het regenwater opgevangen. We maken dan geen gebruik meer van leidingwater”, legt Van Loon uit. Dat doet ze met het oog op de toekomst: “We krijgen nu al elke zomer te horen dat we niet te veel mogen sproeien. Dit zal de komende jaren waarschijnlijk alleen maar meer worden.”

Deze investering kost wel wat geld, maar liefst 140.000 euro. “De gemeente betaalt voor de kranen, maar de nieuwe depots en het graafwerk zijn voor onze rekening.”

Later zou Van Loon de andere begraafplaatsen die onder haar hoede vallen, de Zuiderhof en Bosdrift, ook wel zo willen verduurzamen: “Maar daar hebben we nu simpelweg het geld nog niet voor.” 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.