Kleine Jan was de honderdduizendste Hilversummer, maar waar is hij gebleven?

Het was zesenzestig jaar geleden groot nieuws: de geboorte van Kleine Jan, de honderdduizendste Hilversummer. Zes herauten stonden klaar om het nieuws door de stad te brengen, burgemeester Bordes deed een officiële aankondiging op het bordes van het raadhuis en alle schooljeugd kreeg een ijsje en mocht naar huis. Maar waar is Kleine Jan gebleven?

Kleine Jan wordt geboren om 24 april 1958 als honderdduizendste Hilversummer. Een dag later, om precies negen uur ’s ochtends wordt hij ingeschreven door de toen 34-jarige vader, H. Geers. 

Het nieuws gaat letterlijk de wereld over. Burgemeester Boot deelt het nieuws niet alleen via de Nederlandse omroepen, maar hij is zelfs via de Wereldomroep in het Spaans en Engels te horen. Boot zegt in zijn radiotoespraak dat de geboorte van de 100.000ste inwoner van grote betekenis is voor Hilversum.

Wat er van Kleine Jan geworden is, is nog een raadsel. Jan moet nu 66 jaar zijn. Voor zover bekend woont hij niet meer in Hilversum.

Feest nog altijd zichtbaar

Van de feestelijke gebeurtenis van toen is vandaag de dag nog altijd iets te zien in Hilversum.  De geboorte van Kleine Jan bracht namelijk een groter geschenk voor de stad: een carillon voor het raadhuis. Dat was toen een grote wens. 

Toen Dudok het stadhuis tekende had de toren dichte gevelvlakken, maar een bakker uit de Langestraat vond dat daar absoluut een klokkentoren van moest worden gemaakt. Dudok veranderde zijn plan, maar voor de klokken was geen geld. Spaarpotjes van de gemeente voor dure klokken kwamen en gingen, maar er kwam maar geen carillon.

Grote inzamelingsactie

Bedrijven en burgers zamelden uiteindelijk het geld in voor een heuse klokkentoren op het Hilversumse raadhuis. In 1958, een paar maanden na de geboorte van kleine Jan Geers was het zover. In mei van dat jaar werden de eerste drie klokken gegoten bij de bekende klokkengieter Eysbouts in het Noord-Brabantse Asten. 

‘In het tiende regeringsjaar van Hare Majesteit Koningin Juliana steeg het inwonertal van Hilversum tot 100.000. Aan dit heuglijke feit en offervaardige burgerzin danken wij ons bestaan’, luidt de tekst op de grootste van de 47 klokken.

Hilversum krijgt zijn klokkenspel, de ouders van Jan een rentespaarbrief van 100 gulden.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.