Kip op wielen: het raadsel van de ‘rijdende’ kippen in Hilversum Noord

Door Erik Bootsman

Gekakel en hanengekraai uit de achterkant van een veewagentje: dat hoor je als je langs de wagen loopt in Hilversum Noord. Buurtbewoners kijken regelmatig om zich heen alsof ze voor de gek worden gehouden. Anderen schrikken en vinden dat dit niet kan in een woonwijk. Wie of wat zit er achter dit kippenraadsel?

Vorig jaar zaten de kippen nog in een personenauto. Nu hebben ze een upgrade gekregen naar een veewagen. De meesten, hoeveel is niet te zien, zitten met een wakkere haan in het grote gedeelte voor paarden achterin. Eén kip zit echter achter het stuur en bemant de cabine als een echte kloek. Net als toen vragen buurtbewoners zich af of dit zomaar mag. 

Eerder onderzoek

NH ging vorig jaar al op onderzoek uit. De eigenaar van de auto met kippen bleef onbekend, maar politie en dierenambulance gaven toen al aan niets te kunnen doen zolang er geen sprake is van slechte verzorging of dierenmishandeling. De kippen zien er goed verzorgd uit en vertonen geen vreemd gedrag. Reden om in te grijpen is er dus niet.

Lees alles hierover in het artikel hieronder

Tot nu toe was het in de buurt een groot raadsel: van wie is die auto met kippen op de parkeerplaats? De auto staat ook niet op een vaste plek, maar telkens ergens anders geparkeerd, horen we van buurtbewoners. De auto staat eigenlijk nooit direct voor de deur van de kippeneigenaar. Of moeten we kippentransporteur zeggen.

Eigenaar gevonden

Nu de kippen een behoorlijke upgrade hebben gekregen van een personenauto naar een vrachtwagentje wil NH Gooi natuurlijk weten wie er achter deze investering zit. Het is nog niet eenvoudig om daar achter te komen. Gelukkig worden we via social media en mensen uit de buurt geholpen aan het ‘vermoedelijke’ adres van de mobiele kippenhouder. Als we daar aanbellen wordt de deur opengedaan door een vriendelijke dame met een vrolijke lach. Maar zodra we beginnen over de reizende kippenhouderij in haar paardenwagen slaat de stemming om. 

De eigenaar wil niet aan de deur praten over haar auto met kippen. Ze slaakt een diepe zucht. “Je bent de zoveelste al. Daar wil ik niet over praten.” 

Daar staan we dan. De eigenaar hebben we gevonden, maar waarom de kippen in de cabine en het laadgedeelte van de auto zitten blijft een raadsel. 

We hebben natuurlijk hard gezocht of er ook regels zijn voor het houden van mobiele kippen. Maar die regels hebben we niet kunnen vinden. Je kunt er dus het beste vanuit gaan dat, als je kippen wilt houden in je auto, bovenstaande regels van toepassing zijn. En het is natuurlijk altijd verstandig om bij je gemeente navraag te doen en te overleggen met de buren.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.