Italiaanse kunstenaars kraken huis in Laren: “Lazen in de krant dat het al 30 jaar leegstaat”

Door Amanda Algra & Mika Mulder & Hugo Peters

Vier Italiaanse kunstenaars zijn sinds een paar dagen in een leegstaande woning in Laren getrokken. Het huis staat al zo’n dertig jaar leeg en was tot vorig jaar compleet overwoekerd. De buurt is ‘heel erg boos’. 

“We zijn een groep muzikanten, en we zoeken om te leven”, zegt een van de krakers. Volgens hem maken de krakers gebruik van het Europese recht op huisvesting. “Wij hebben niet het geld om huur te betalen, maar zoeken een plek om te wonen. Wij lazen in de krant dat niemand voor de woning wilde zorgen. En de deur stond open.” 

Het huis staat al sinds 2004 leeg en werd in de buurt ook wel het ‘Doornroosje Huis’ genoemd. Tot vorig jaar was de woning nog volledig onbereikbaar door een enorme hoeveelheid onkruid. De jungle in de voortuin was zo dichtgegroeid dat het huis vanaf de straat onzichtbaar was geworden. 

Vorig jaar veegde de gemeente de hele tuin leeg. “Daar waren wij niet blij mee”, zegt een buurtbewoner. “Wij zeiden: laat het gewoon zo. Maar de gemeente heeft zonder overleg al het groen weggeknipt. Wij waren er echt kapot van.”

Opknappen

En nu zitten er vier Italiaanse kunstenaars in de woning. De buren zijn niet blij met de krakers. “Eén mevrouw gaat scheiden en wilt nu haar huis verkopen, dat kan je nu wel schudden”, vertelt de buurvrouw, “Ik wil niet lullig doen, maar niemand wilt hier een opvangcentrum.”

De gemeente zou al sinds 2004 proberen om met de eigenaar en diens kinderen in contact te komen, maar tevergeefs. De eigenaar van het huis bezit ook een leegstaand pand aan ‘s-Gravelandseweg in Hilversum. De tuin is hier eveneens overwoekerd. 

De kans is groot dat de krakers nog een tijdje in het huis kunnen blijven wonen. Kraken is strafbaar, maar voor uitzetting en eventuele bestraffing moet de eigenaar aangifte doen. Omdat de eigenaar onvindbaar is wordt het wettelijk heel ingewikkeld om de krakers uit het pand te zetten. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.