Inwoners Kortenhoef ook bezorgd over fusie, zorgen komen overeen met andere dorpen

Door Erik Bootsman

Kortenhoef was gisteravond het derde dorp dat bezoek kreeg van de raadsleden. De gemeenteraad doet deze week een rondreis langs de dorpskernen om input te verzamelen over de aanstaande fusie. Dat zware besluit van de raad hing al langere tijd in de lucht, want al jaren gaat het financieel slecht met de gemeente. De derde bijeenkomst voor de dorpskernen Kortenhoef en ‘s-Graveland vond plaats in verzorgingshuis Veenstaete.

Het valt op tijdens de informatieavond in Kortenhoef dat de zorgen van de inwoners overeenkomen met die van de inwoners van de eerder bezochte dorpen. “Wat blijft er over van onze dorpsidentiteit en de saamhorigheid?”, vraagt de zaal zich af. “Waarom zijn de bewoners niet eerder geïnformeerd?”, en: ‘Waarom moet alles zo snel afgehandeld worden?”

Enige optie

De gemeente Wijdemeren staat er bestuurlijk en financieel zo slecht voor dat de gemeenteraad geen andere uitweg meer ziet. Fusie met een andere gemeente(n) om er samen sterker uit te komen lijkt de enige optie. Per één januari 2026 moet de fusie geregeld zijn.

Veel inwoners voelen zich overvallen door het besluit van de gemeenteraad om een bestuurlijke fusie met een andere gemeente aan te gaan. Welke dat moet worden is nog niet bekend overigens. “Kunnen ze dit zomaar doen? Dit stond in geen enkel verkiezingsprogramma”, zegt een inwoonster van Kortenhoef in de zaal. 

st Burgemeester Crys Larson van Wijdemeren legt uit dat dit komt door ontwikkelingen die rond de verkiezingen niet voorzien waren. Gaandeweg is bij de raad het inzicht ontstaan dat er geen andere uitweg is voor de noodlijdende gemeente. 

Moet dit zo snel?

Ook in Kortenhoef maken de inwoners zich zorgen over de snelheid waarmee het fusieproces in gang is gezet. De streefdatum is nu 1 januari 2026 voor een afgeronde fusie. Ze vrezen dat die snelheid te koste gaat van de zorgvuldigheid.

Een man uit de zaal vergeleek het met zijn huwelijk. Dat kwam ook niet zo snel tot stand. “Toen ik verkering had ging ik eerst verloven, dan trouwen en daarna pas samenwonen”, zegt hij.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Vanavond gaat het gemeentebestuur weer op pad voor de laatste bewonersbijeenkomst over het opheffen van de gemeente Wijdemeren. Dan is Ankeveen aan de beurt. In theater Dillewijn krijgen de inwoners van Ankeveen informatie en kunnen ze hun mening geven over wat zij belangrijk vinden bij een samensmelting met een andere gemeente.

Tweede ronde

Na uitleg van de gemeente, bij monde van burgemeester Larson, wordt er een tweede ronde gehouden. Bewoners kunnen dan per thema in groepjes aangeven wat zij belangrijk vinden bij de fusie. Gemeenteraadsleden luisteren hierbij naar de wensen en bezwaren. Alles wordt genoteerd en samengevoegd met de resultaten van een enquête die op de site van de gemeente kan worden ingevuld.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.