Inloophuis “Wording” al meer dan een kwart eeuw veilige haven voor wie dat nodig heeft.

Door Erik Bootsman (NH Gooi/GooiTV)

Inloophuis Wording aan  de Vaartweg in Hilversum is dit voorjaar helemaal vernieuwd. Een nieuw logo op het raam en de inrichting is aangepakt. Hiermee is de Wording klaar voor de toekomst en een warme huiskamer voor iedereen in Hilversum en omgeving die daar behoefte aan heeft. 

Ze staan vaak buiten even een luchtje te scheppen. De bezoekers van inloophuis Wording aan de voet van de Vaartweg in Hilversum. Dat is het enige dat je ziet als je vanuit het centrum de vaartweg op rijdt, Maar achter de gevel van dit onopvallend pand zit een organisatie die al 25 jaar een plek biedt aan mensen die net even tussen wal en schip zijn gevallen. Bezoekers kunnen hier terecht voor een gesprek. Ze worden niet gelijk doorverwezen naar andere hulpverleners. Behalve als ze dat zelf willen. 

“De bezoekers die hier komen zijn allang niet meer alleen dak- en thuislozen” Verteld Marieke Koopmans. “Dat was 25 jaar geleden bij de oprichting wel zo, maar nu komen er ook mensen die eenzaam zijn, psychische problemen hebben of in een armoede situatie zitten.”  Gewoon een veilig plekje voor een kop koffie of een warme maaltijd op donderdag.

Ruim 25 jaar geleden is de Wording gestart op particulier initiatief. Een ervaringsdeskundige zag dat er behoefte was aan een plek in Hilversum waar mensen terecht konden. Inmiddels zijn er meer instanties die zorg bieden voor dak- en thuislozen. Maar dat was toen nog niet zo.  Nu is Wording ondergebracht in een stichting die wordt ondersteund door kerken en kerkgangers uit Hilversum en omliggende dorpen.

Voor wie is Wording

Iedereen kan er terecht: Als je – om welke reden dan ook – dakloos of thuisloos geworden bent of misschien vervelende problemen moet verwerken. Of je hebt maar weinig contact met anderen en voel je je soms eenzaam? 

De medewerkers doen dit werk geheel belangeloos en op vrijwillige basis en willen graag vanuit christelijke overtuiging jouw zorgen delen. En dat delen gaat samen met gratis koffie, thee, brood en soep. En ook helpen ze mensen op weg bij eventuele verslavingszorg of psychische hulpverlening. 

De Wording draait volledig op vrijwilligers en giften. En die vrijwilligers en giften komen voor het overgrote deel van de kerken in de omgeving. “De zorg voor de medemens is de basis van het christendom’ zegt Marieke Koopmans. “Er staan hier wel wat bijbels maar we zijn geen evangelisten. We merken wel dat bezoekers het een fijn moment vinden als we een stuk uit de bijbel lezen en bidden voor de maaltijd.”

“Voor de vrijwilligers is het vaak een verrijking om hier te werken”. Verteld Marieke verder. “Het is interessant om elkaars verhalen te horen. Hoe zwaar die verhalen soms ook zijn. We hebben hier bewondering voor elkaar.

Nu het pand helemaal is opgefrist, is Wording weer helemaal klaar voor de komende 25 jaar. Eventuele vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de site: https://inloophuis-wording.nl

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.