IJssalons bereiden zich voor op topdrukte met nieuwe smaken: “Tomatenijs is fris en verrassend”

Door Suzette Nesselaar & Bernette Beckeringh

De temperaturen schieten morgen de lucht in en daarom draaien de ijssalons nu al overuren. Met nieuwe verfrissende, en soms wat rare, smaken proberen de ijscomannen en vrouwen het publiek naar binnen te trekken. Maar welke smaken liggen er morgen allemaal in de vitrine? 

Tonka-vanille

Bij ijssalon Di Fiorentina in Heiloo ligt een hele bijzondere smaak in de vitrine: Tonka-vanille. “Elk jaar kijken we naar nieuwe smaken, we maken dan hele bijzondere eyecatchers”, zegt ijsmaker Nick Bakker. De tonkaboon is een vrucht uit Zuid-Amerika. “De boon wordt gedroogd en wij raspen het door ons ijs heen.” Maar waar smaakt die tonkaboon naar? Volgens Nick een beetje naar kaneel en amandel. Toch is niet iedereen enthousiast: “De geur van de boon wordt veel in parfums gebruikt, dus sommige vinden het daarnaar ruiken en smaken.”

Tomaat

In Heiloo verkopen ze ook de bijzondere smaak tomaat. Het is niet gelijk een vrucht die je als optie voor een ijssmaak bedenkt, geeft Nick toe. Toch vindt hij de smaak erg bijzonder. “Het tomatenijs is fris en verrassend.” Het ijs is op waterbasis gemaakt, het is dus een sorbet. Als grote uitzondering maakt ijssalon Di Fiorentina deze speciale sorbet ook voor een restaurant ‘uit het hogere segment’ in de buurt.

Drop 

Het is een bruine substantie, vertelt Mees van ijssalon de Mient in Alkmaar. De dropsmaak die ze daar serveren is een zoete variant. Af en toe maken ze ook trekdrop-ijs, die is wat zouter. Volgens Mees zijn veel mensen gefascineerd door de smaak. “Eerst zijn ze enorm verbaast, daarna willen ze het toch wel proeven en vervolgens zeggen ze: doe mij maar zo’n bolletje!” Mees raadt aan het dropijs te combineren met een neutrale smaak, roomijs bijvoorbeeld.

De tekst gaat door onder de foto.

Moerbei

De Mient pronkt ook met hun moerbeienijs. Volgens ijsmaker Mees is het een vergeten vrucht. De moerbei lijkt een beetje op een braam, maar is iets zoeter van smaak. Volgens Mees is de smaak heerlijk te combineren met wat bekendere bessen, zoals framboos. Ook yoghurt en roomijs smaken er goed bij, vertelt Mees.

Kefir met honing

Wie voor een gezonder bolletje ijs wil gaan, kan terecht bij ijssalon De Hoop in Blaricum. Zij serveren de smaak ‘kefir met honing’. Kefir is een dikke, maar vloeibare melkdrank. “Het is goed voor de darmflora”, zegt ijsmaker Caroline Kooij. Door de honing smaakt het ijs ook een beetje zoet. Bij De Hoop houden ze van ‘echte’ smaken. “Je zult bij ons niet zo snel crompouceijs tegenkomen”, aldus Caroline.

Oud en vertrouwd

Niet overal wordt er zo uitbundig geëxperimenteerd met smaken. IJssalon Nelis in Weesp houdt het graag bij de traditionele soorten. Ze verwachten met het warme weer morgen topdrukte. De voorbereiding op het ijsseizoen vergelijkt ijsmaker Jonathan Sas met een Formule-1-weekend. “We hebben de voorbereiding en de testen allemaal gehad. Een beetje finetunen en kijken of alle apparatuur werkt. Dan is zo’n dag als vandaag – waarbij je weet dat het druk gaat worden – een kwalificatie dag, we zorgen ervoor dat we helemaal klaar zijn. Vanaf morgen is het echt racen, dan gaan we gewoon lekker knallen met z’n allen en maken we er een lekkere dag van.”

Bij IJssalon Nelis hebben ze morgen in ieder geval genoeg personeel ingeroosterd en de juiste ingrediënten ingekocht, ze zijn er helemaal klaar voor. “Om klandizie maken we ons niet druk, dat komt allemaal wel goed.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.