Huizer buurt fel tegen komst islamitische school: ‘Willen rust in wijk behouden’

Door Ingmar Meijer

Bewoners van de Zenderwijk in Huizen zijn heel duidelijk: zij zijn tegen de komst van een islamitische school in hun buurt. Dat heeft een deel van de omwonenden laten weten in een brief aan de politiek. “Dit is een rustige wijk en dat willen we graag zo houden. Wij willen onze kinderen veilig en met een gerust hart in de wijk kunnen laten spelen”, is te lezen. 

Bij verschillende ondernemingen in Huizen hangen posters op de ramen of liggen binnen flyers van de gewenste nieuwe school. De Robijn van Stichting Noor moet een plek krijgen op de Studiostraat; de plek waar nu de Rehobothschool zit. Afgelopen zomer lag de aanvraag al op de burelen van het Huizer gemeentehuis. Volgens de stichting is er behoefte aan islamitische school in Huizen. 

Maar wat de buurt betreft, moet de gemeente nee zeggen tegen de stichting die al vijf scholen in Nederland heeft, waaronder Ayoub in Hilversum. In hun stevige brief van afgelopen maandag aan de Huizer politiek stellen de omwonenden dat de nieuwe school niet geschikt is voor hun buurt. Al met al wordt het er onrustiger en drukker, zo zou er meer verkeersdrukte komen. 

Verkeersdrukte

De schoolgaande kinderen zullen vooral van buitenaf komen, menen de briefschrijvers, want niemand uit de wijk gaat gebruik maken van De Robijn. Ouders zullen hun kroost dan gaan brengen en halen. Naast meer verkeersdrukte één keer in de ochtend en in de middag betekent dat volgens de briefschrijvers ook meteen meer parkeerchaos. En er is nu al te weinig parkeergelegenheid. 

Daarnaast is de komst van een islamitische school voor de bewoners reden om naar het verleden te wijzen, waarin Huizer moslims in een slecht of zorgelijk daglicht kwamen te staan. Negen jaar geleden, de periode van menig Syrië-ganger, publiceerde een landelijke krant toen de top tien van gemeenten waarin de meest geradicaliseerde moslims leefden en Huizen stond in dat lijstje. Dat haalt de buurt nog maar eens naar boven. 

‘Jihadistische motieven’

“Landelijk nieuws maakte bekend dat er ouders van een gezin, wonende in de Kostmand waren gearresteerd wegens jihadistische motieven”, weten de mensen in deze wijk in Huizen nog.

Tevens wijzen zij naar de gebeurtenissen op de Roef van vorig jaar juli. Even verderop, in de wijk Stad en Lande, werden twee gezinnen van dat hofje in veiligheid gebracht vanwege een ernstige dreiging uit het criminele circuit op hun adressen. Een week later ging er midden in de nacht een explosief af voor een van die woningen. 

Fijntjes wijzen de bewoners erop dat het hier om een islamitisch gezin ging. Het weghalen van de gezinnen en de aanslag op een van de huizen leidde tot onrust in de buurt. Dat had ook te maken met de maatregelen die meteen na de ontploffing genomen werden. “De buurt werd toen door speciale bewakingseenheden beveiligd met automatische wapens. Ook zijn er meerdere beveiligingscamera’s opgehangen”, staat in de brief. 

School komt over twee jaar

Stichting Noor hoopt over twee jaar te kunnen starten als nieuwe school in Huizen. De gemeente heeft daar overigens verder niets over te zeggen: de goedkeuring moet komen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Deze instantie buigt zich inmiddels over de aanvraag. Noor moet aan een aantal eisen voldoen, zoals het kunnen aantonen dat er voldoende interesse is en de beschrijving beschrijven hoe zij aan de wettelijke eisen gaat voldoen. Het starten van een islamitische school is volledig in lijn met de vrijheid van onderwijs.

Het schoolbestuur moet nog even wachten op antwoord van DUO. Uiterlijk volgend jaar zomer hoort Noor wat het besluit is van de minister van Onderwijs. Als dat positief is, heeft de stichting veertien maanden de tijd om hun nieuwe locatie daadwerkelijk te beginnen.

De gemeente heeft de plicht te zorgen voor huisvesting van de school als de minister de aanvraag goedkeurt. Dat is een wettelijke taak.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.