Huizer bowlingcentrum na kwart eeuw met sluiting bedreigd door conflict met verhuurder

Verslag streekredactie NHGooi/GooiTV: Pieter Witte.

 

Het Huizer bowlingcentrum dreigt na een kwart eeuw de deuren te moeten sluiten, vanwege een conflict met de verhuurder. Eigenaresse Monique Wirtz weigert vanwege achterstallig onderhoud, lekkages en een slecht werkende klimaatbeheersing het volledige huurbedrag te betalen. Haar verhuurder vindt dat ze gewoon moet betalen en dreigt de huur op te zeggen. 

Vanwege een inmiddels hoog opgelopen conflict over achterstallig onderhoud van de verhuurder enerzijds en opgeschorte betalingen van de huurster anderzijds, dreigt het Huizer bowlingcentrum te verdwijnen.

Als er geen oplossing komt tussen beide partijen dan beëindigt verhuurder Nedstede van Michael van de Kuit de huurovereenkomst en is het na 24 jaar afgelopen met bowlen in Huizen. 

Veel tegenslag

Nadat haar man in 2015 overleed, hebben Monique Wirtz en haar dochter het bowlingcentrum aan het Plein 2000 in Huizen noodgedwongen moeten voortzetten. “Het was overleven”, zegt de eigenaresse over die periode. Omdat haar man alle kennis had over het centrum, moesten ze eigenlijk alles opnieuw leren.

Met ondersteuning van het personeel kostte het een dikke twee jaar om alles weer op de rit te krijgen. Bij leven had de man van Wirtz al een beetje gedoe gehad met het onderhoud van het pand, maar dat werd toen opgelost.

Op het moment dat zijzelf achter het roer stond, kreeg de nieuwbakken eigenaresse allerlei problemen op onderhoudsgebied. Lekkages die haar onder andere een printer, die direct onder het lek stond, hebben gekost. Maar belangrijker is dat de klimaatbeheersing niet goed werkt, waardoor het in de winter veel te koud is en in de zomer loopt de thermometer op naar 34 graden.

Het zijn voor Wirtz redenen om een gedeelte van de huur op te schorten. Dat wil zeggen: niet betalen tot er zaken worden opgelost. Na een lange procedure van zo’n anderhalf jaar is inmiddels wel toegezegd dat er halverwege juli een nieuw dak op het pand komt. Ook zal dan het klimaatsysteem een inspectie krijgen.

Maar ondertussen is de strijd nog niet gestreden. Verhuurder Van de Kuit eist nog steeds achterstallige betaling en Wirtz mag inmiddels niet meer opschorten na een uitspraak van de rechter. In een zogeheten bodemprocedure zal een rechter nog een uiteindelijke en definitieve uitspraak doen maar wanneer de zitting zal zijn, is nu niet duidelijk.

Opschorten of betalen?

“Als je de volle mep wilt hebben, ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud en moet je het pand een beetje fraai aanzien geven”, geeft de eigenaresse als reden voor de meerdere malen dat zij om huurverlaging heeft gevraagd. De toezeggingen die nu zijn gedaan, bekijkt ze met argusogen.

Michael van de Kuit zelf is er naar eigen zeggen klaar mee. “Deze dame heeft altijd betalingsproblemen en voert altijd discussie, al tien jaar”, aldus de verhuurder. Hij is van plan de huurovereenkomst te beëindigen. Volgens Van de Kuit zoekt Wirtz naar redenen om niet te betalen. Zijzelf denkt dat de verhuurder alleen maar uit is op rechtszaken.

Voorlopig lijkt het er niet op dat partijen er samen uit gaan komen, ondanks dat een rechter dat na een kort geding heeft aanbevolen. De eerder genoemde bodemprocedure zal dan op zijn vroegst na de zomer moeten uitmaken wie er gelijk heeft of in elk geval krijgt.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.