Huizer Botterwerf opent weer haar deuren: “We hopen de liefde voor deze schepen over te dragen”

Door Daan Bakker

De Botterwerf in Huizen opent weer haar deuren voor bezoekers. Al jaren probeert de Stichting Huizer Botters dit stukje geschiedenis van het dorp in leven te houden. Dit is de laatste keer dit jaar de schepen te bezoeken zijn. In het lokale radioprogramma NH Gooi Zaterdag spreekt Rob Bos van de vereniging over de open dag. 

Rond 1850 werd in Huizen de haven aangelegd, twee botterwerven volgenden. Op het hoogtepunt lagen er meer dan 200 botters aangemeerd in Huizen. De platbodems werden gebruikt om te vissen op de Zuiderzee. De dubbele bodem zorgde ervoor dat de schepen een week op zee konden blijven, en de vis verf bleef.

Afsluitdijk

Na de komst van de afsluitdijk was het over met het vissen op de Zuiderzee. Het water ging van zout naar zoet en veel vissoorten verdwenen. Dit was niet de enige reden waardoor de botters verdwenen. In de jaren voor 1932 hadden duizenden vissers de Zuiderzee bijna helemaal leeggevist. De afsluitdijk draaide uiteindelijk de Huizer visindustrie de nek om.

De Huizers moesten dus iets nieuws verzinnen. Ze besloten de infrastructuur, die ze hadden gebruikt om gerookte vis te exporteren tot zo ver als Rusland, te gebruiken voor het verhandelen van kaas. Dit bleek erg succesvol te zijn. Huizen bezit nu twee van de grootste kaasexporteurs van Nederland.

In 1997 werd stichting Huizer Botters opgericht met als missie om de historie van de Huizer visserij levend te houden. Sinds 2008 heeft Huizen sinds tientallen jaren weer een eigen botterwerf waar de schepen onderhouden kunnen worden. Ze bezitten nu vier botters, waarvan de oudste dateert uit 1892.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.