Huizen wil jongeren alert maken voor gevaar van cybercriminaliteit: jongeren worden ‘cyber agent’

Door Mika Mulder

Met een spannend computerspel moeten Huizer jongeren alerter worden voor de gevaren van cybercriminaliteit. De jongeren kruipen in het spel in de huid van ‘cyber agents’ en moeten zo online criminaliteit aanpakken. Dat moet er voor zorgen dat jongeren in het echte leven online oplichting of phishing beter herkennen. 

Cybercriminaliteit neemt al tijden toe, ook in Huizen. De gemeente heeft daarom de hulp van ‘Hackshield’ gevraagd. Dit wereldwijde initiatief heeft als doel samenlevingen spelenderwijs ‘cyber-weerbaar’ te maken. Met de game worden kinderen opgeleid tot ‘cyber agents’ die zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar, samen met de omliggende gemeentes. 

Gevaren

Dat cybercriminaliteit een probleem is en dat bewustwording onder jongeren belangrijk is, weet ook jeugdagent Maureen. “Kinderen komen vanaf jonge leeftijd al veel in aanraking met het internet, daardoor ook met de gevaren”, stelt ze. 

De gemeente en de politie proberen jongeren nu met een ludiek filmpje op te roepen het spel te spelen. 

Samenwerken

De Huizer ‘cyber agents’ kunnen het opnemen tegen leeftijdsgenootjes uit andere gemeenten in de regio. De beste agent wordt gehuldigd en wint een mooie prijs. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.