Huizen kent beschermde status toe aan Molukse graven: “Geschiedenis een blijvende plek geven”

Door Redactie ’t Gooi

Een aantal Molukse graven en urnen op de Nieuwe Begraafplaats in Huizen krijgt een beschermde historische status. Met dit besluit zegt de gemeente de geleverde strijd van de Molukse militairen voor Nederland én het ervaren leed te erkennen. “Zo zorgen we dat deze geschiedenis een blijvende plek krijgt in onze samenleving”, klinkt het. 

Het initiatief voor toekenning komt van een paar betrokken Huizers af. Zij hebben twee jaar geleden een verzoek ingediend om de historische status te verlenen aan de Molukse graven en urnen op de Huizer begraafplaats. 

Het gaat hierbij om de graven van Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger-militairen (KNIL), marinemensen, een missieafgezant, een MP van KNIL en een Nieuw-Guinea-gediende.

Trauma’s

“Tot op de dag van vandaag is er sprake van pijn, verdriet en trauma’s door deze strijd die is geleverd voor Nederland. Het geven van erkenning aan deze geleverde strijd en het ervaren leed is daarom essentieel”, merkt de gemeente Huizen op. 

Naast het toekennen van deze beschermde status wil de gemeente ook nog een gedenkteken laten plaatsen op de Nieuwe Begraafplaats. Hierover voert Huizen nog overleg.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.