Huizen gaat woningen niet beschermen tegen opkopers: “Alleen goed voor delen van Hilversum”

Door Ingmar Meijer

Huizen komt niet met regels om te voorkomen dat nieuwbouwwoningen worden opgekocht door investeerders om ze vervolgens weer voor flinke bedragen te verhuren. De reden is simpel: de gemeente vindt het niet nodig, want dat probleem speelt helemaal niet in Huizen. Dat is ‘alleen goed voor delen van Hilversum’, stelt Huizen. Wel komt er een zelfbewoningsplicht voor ‘echte kopers’. 

Veel gemeenten proberen nieuwbouwwoningen uit handen te houden van rijke huisjesmelkers. Met regelmaat gebeurt het dat beleggers nieuwe woningen opkopen om ze bijna direct daarna tegen gigantisch hoge prijzen weer aan te bieden. Gemeenten hebben met de opkoopbescherming een middel in handen om de nieuwgebouwde stulpjes te behouden voor de ‘echte woningzoekenden in de betaalbare sector’, zoals het Huizer college het zegt.

Investeerders blijven weg

Maar Huizen hoeft zich daar dus niet druk om te gaan maken, zo blijkt. Uit nader onderzoek van het Amsterdamse adviesbureau RIGO is gebleken dat investeerders zich niet of nauwelijks roeren op de Huizer woningmarkt. Dat geldt voor veel meer plaatsen in de regio.

Alleen in delen van Hilversum is deze vorm van huizenbescherming echt nodig. Deze bewering klopt ook, want in de afgelopen jaren zijn daar heel wat nieuwe woningen opgekocht door investeerders tot onvrede van kopers, buurtbewoners en de politiek.

In Huizen is de afgelopen jaren maar een relatief klein aantal woningen op de kop getikt door investeerders. Het zou om slechts 8 procent gaan, zo blijkt uit onderzoek.

Klein effect

Het effect van de maatregel zal bovendien klein zijn, zo denkt het Huizer college. De regel richt zich namelijk op de positie en kansen van woningzoekenden met een laag- of middeninkomen en veel huizen in Huizen vallen buiten de betaalbare categorie. 

Huizen komt wel met een zelfbewoningplicht en hoopt eventuele problemen daarmee meteen af te dekken. Juist omdat je de kopers van het huis verplicht er een bepaald aantal jaar te blijven wonen, jaag je als gemeente investeerders meteen weg. “Beleggers kunnen immers niet voldoen aan de verplichting om de nieuwbouwwoning zelf te bewonen”, stelt de gemeente

Juist daarom wil het college van Huizen wel een zelfbewoningsplicht invoeren, zoals omringende gemeenten in het Gooi al eerder deden. Laren, Hilversum, Gooise Meren en Eemnes hebben dat bijvoorbeeld eerder al ingevoerd. Wel varieert overal de duur van die ‘plicht’. In Huizen is het idee dat de kopers er vijf jaar moeten blijven wonen. 

Kanttekening

Bij dit alles hoort wel de kanttekening dat er op korte termijn nieuwe woningen aan komen in Huizen. Er lopen nu maar weinig nieuwbouwprojecten in het voormalig vissersdorp. De bouwwereld ziet er anders uit en daardoor zijn projecten stil komen te liggen. Denk daarbij aan de Silverdome. Wel zijn er op papier enkele plannen, zoals op De Wolfskamer en wellicht de Vista

Dat er momenteel weinig gebeurt, heeft overigens ook te maken met het Huizer gemeentebestuur zelf. VVD, Leefbaar Huizen, CDA en D66 kondigden bij de presentatie van hun coalitieakkoord aan dat ze eerst goed in kaart wilden brengen welke projecten er zijn om daarna in goed overleg te gaan met de Huizers voor wie en wat er dan gebouwd moet worden. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.