Hoe jarenlang gesteggel over een verhuizing van een supermarkt 500 meter verder de tongen los maakt

Is er nu wel of geen draagvlak onder buurtbewoners in Hilversum Zuid voor de verhuizing van hun supermarkt aan de Admiraal de Ruijterlaan naar de Bosdrift? Zowel Hoogvliet als buurtbewoners bestoken de gemeenteraad met hun eigen onderzoeken, die een heel ander beeld laten zien.

Op papier lijkt het een simpel plan: supermarkt Hoogvliet aan de Admiraal de Ruijterlaan in Hilversum wil verhuizen naar een groter pand aan de Bosdrift, nog geen 500 meter verderop. Om zo naar eigen zeggen de toekomst van de supermarkt veilig te stellen. Maar al sinds de supermarkt in 2015 haar eerste stappen zette om dit plan te realiseren, steggelen tegenstanders in de buurt en de supermarkt over het plan.

Onvoldoende steun

De discussie over de verhuizing van de supermarkt speelt al jaren. In 2019 was er nog veel kritiek vanuit de gemeenteraad op de plannen. Zo zou er onvoldoende draagvlak zijn onder omwonenden. Twee jaar later was die situatie, ondanks een nieuwe poging van de supermarkt, nog ongewijzigd.

Nu wordt er weer een nieuwe stap gezet in het dossier. De gemeenteraad praat vanavond opnieuw over de plannen van de gewenste verhuizing. Op 10 juli neemt de raad een beslissing of de supermarkt door mag met het maken van de verhuisplannen.

Als de gemeenteraad instemt met de verdere uitwerking van de plannen, betekent dat overigens niet dat de verhuizing daarmee een voldongen feit is. Er wordt alleen nog maar gestemd of de huidige plannen voldoende basis bieden voor een verdere uitwerking.

Eigen onderzoeken

Of het draagvlak onder buurtbewoners voor de verhuizing van Hoogvliet er nu wel is, blijft nog steeds onduidelijk. Ondanks dat de supermarkt de afgelopen twee jaar een participatietraject is gestart, waarbij er een klankbordgroep is opgericht en een adviesbureau onderzoek heeft gedaan naar het draagvlak onder bewoners.

Uit dat onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de omwonenden voorstander is en een derde tegen. De rest zou nog zorgen hebben, die in een klankbordgroep door de supermarkt konden worden weggenomen of worden opgelost.

Maar tegenstanders van de verhuizing hebben geen vertrouwen in het onderzoek. Zij zeggen tegen NH dat ze niet gevraagd zijn om deel te nemen aan de enquête en voeren daarom hun eigen onderzoek aan. Daaruit komt een heel ander beeld naar voren: 56 procent zou tegen de vestiging van de supermarkt zijn en slechts 18 procent voor.

Beschuldigingen

Al jaren komen tegenstanders en de supermarkt er met elkaar niet uit en aan de vooravond van een nieuwe commissievergadering over de plannen in de gemeenteraad vielen de beschuldigingen aan weerzijde.

Tegenstanders zouden tijdens het participatietraject monddood zijn gemaakt, de supermarkt zou rekentrucs gebruiken om hun onderzoeken welgevalliger te maken en de actiegroep zou met feitelijke onjuistheden strooien.

‘Getraineerd’

Een drietal bewoners is op een bepaald moment zelfs uit de klankbordgroep gezet. “Dat kwam als een donderslag bij heldere hemel”, zegt Jan Willem Scherrenburg erover. “Ik ben op zich niet tegen de verhuizing van de supermarkt, maar wel onder bepaalde voorwaarden en dat was niet bespreekbaar in de klankbordgroep.”

Het adviesbureau dat de klankbordsessies namens de supermarkt begeleidt, houdt er echter een hele andere versie op na. Gerben van den Hurk zegt dat een deel van de leden het traject hebben ‘getraineerd’. Zij zouden zich volgens hem tijdens de gesprekken onbeschoft hebben gedragen. In overleg met de rest van de klankbordgroep is vervolgens besloten om het drietal eruit te zetten.

Wantrouwen

Beide partijen lijken de afgelopen twee jaar niet nader tot elkaar te zijn gekomen. Volgens Scherrenburg, een van de omwonenden die tegen de verhuizing van de Hoogvliet aan de Bosdrift is, voert wantrouwen juist de boventoon.

Toch heeft Hoogvliet volgens Van den Hurk juist veel bereikt de afgelopen periode. “Voor veel zorgen onder buurtbewoners hebben we creatieve oplossingen kunnen bedenken”, zegt hij erover. 

Of dat genoeg is, blijkt woensdagavond. Dan wordt het onderwerp besproken in de commissievergadering. Tot nu toe hebben zich acht inwoners gemeld om in te spreken. Zowel Scherrenburg als Van den Hurk zullen de gemeenteraad toespreken.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.